Først klokken 18.30 mandag var byrådet i Oslo i stand til å presentere de nye tiltakene. Det må ha vært litt av en kamp internt, for fremleggelsen var mange timer forsinket.

Som AO skrev allerede søndag kveld, var Folkehelseinstituttet (FHI) innstilt på full nedstengning av alle skoler i Oslo.

Det ville ikke byrådet. Og jeg mistenker at skolebyråd Inga Marte Thorkildsen kjempet knallhardt imot en så omfattende nedstengning.

Det er ikke så rart at det ble kamp, for tiltakene er ganske så ekstreme: Du har ikke lenger lov til å motta mer enn to besøkende i ditt private hjem, er bare ett eksempel.

Men – dessverre – er tiltakene nødvendige.

Man kan alltids diskutere detaljene i de nye tiltakene, men i det store og det hele er de i tråd med helsemyndighetenes faglige anbefalinger, og balanserte i formen.

Nøkkelordet er «kontroll».

Vi må for all del unngå å miste kontroll.

Vi mister kontrollen dersom smitten blir så omfattende at organiseringen av smittesporing bryter sammen.

– Hvis nå alle bidrar i et krafttak de neste ukene, følger alle regler, møter færrest mulig, så kan vi sammen slå ned smitten og bidra til å åpne opp samfunnet vårt igjen, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) på den dramatiske pressekonferansen i Oslo rådhus.

Det muterte viruset har vist seg langt mer smittsomt enn viruset som herjet for et år siden. Det er blant barn og ungdom smitten nå øker, men de smitter også sine foreldre og besteforeldre. Dette gjør at det er langt vanskeligere å slå ned.

1967 personer ble registrert smittet av koronaviruset i Oslo i forrige uke. Det er det høyeste registrerte tallet i kommunen så langt.

For første gang foretar Oslo en geografisk differensiering av tiltakene i skolen. Mens alle videregående skoler og ungdomsskoler stenges ned fram til tirsdag etter påske, 6. april, er det kun i seks av 15 bydeler at 5. til 7. trinn må ha hjemmeundervisning.

Det er Stovner, Alna, Grorud, Søndre Nordstrand, Grünerløkka, Gamle Oslo og Bjerke.

Selv om smitten øker kraftig i hele byen, er det ikke til å komme forbi at det er i akkurat disse bydelene at viruset først og fremst øker i omfang.

Det er også i disse bydelene at andelen med innvandrerbakgrunn er størst. Vi vet at folk med innvandrerbakgrunn i snitt bor tettere enn de uten innvandrerbakgrunn.

Det er selvsagt en fare for at dette kan stigmatisere borgere med innvandrerbakgrunn. Enkelte vil nok kunne bruke dette til å gi innvandrere «skylda» for smitteøkningen.

Dem om det.

Jeg tror det går greit. Argumentene for målrettede tiltak i områder der smitten er størst, er tross alt gode, faglig sett.

Makter vi gjennom denne forferdelige hestekuren – jeg får vondt i magen hver gang jeg tenker på hvordan dette ødelegger ungdomstiden for våre fine ungdommer – å bevare kontrollen over smitten, ja, slå den ned – så står vi så ufattelig mye sterkere når massevaksineringen skal starte mot slutten av april.

Da kan mai i år bli den fineste i Oslo på mange tiår.