Forslaget kommer etter Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj holdt en tale for Stortinget. I talen uttalte Zelenskyj at han synes barnetog på nasjonaldagen er en vakker tradisjon.

– Når vi har fred igjen i Ukraina, ønsker jeg å invitere dere til å delta i et slikt tog i Kyiv, på en av våre nasjonale høytidsdager, for å feire vår felles fred og våre barns fremtid, sa Zelenskyj.

Dette ga Trædal en idé:

«Hei, etter den ukrainske presidenten Zelenzkyjs tale til Stortinget i går, der han blant annet sa at han ønsker seg et barnetog i Kyiv når krigen er over, så har jeg kommet på en idé som jeg ønsker å løfte til dere andre i 17. maikomiteen: kan vi i år gi et signal om at de som ønsker det kan ta med seg ukrainske flagg i år, i tillegg til det norske?», skriver han i en e-post til 17. mai-komiteen.

Mener verdiene er de samme

– 17. mai er en politisk dag på sin måte. Vi har ikke demonstrasjonstog, men vi feirer grunnleggende verdier vi holder høyt. Demokrati, selvstendighet og fred, sier Trædal til Avisa Oslo. Han utdyper:

– De verdiene vi feirer på 17. mai er de samme som Ukraina kjemper for nå.

Trædal tviler på at han er den første som har tenkt tanken, og tror flere vil stille seg bak forslaget.

– Det handler jo om at mindre land ikke skal bøye nakken for større stater. Jeg skulle ønske det var et apolitisk spørsmål, men ser vi oss rundt i verden, så er det jo ikke det.

– Gitt historien til 17. mai-feiring i Norge, vil det ikke være rart å se gule og blå flagg i barnetoget?

– Hehe, nei. Hvis noen tar med Sildesalaten (det svensk-norske unionsmerket som ble brukt frem til Norges uavhengighet fra Sverige i 1905, journ.anm.), så får de stå inne for det selv. Men det er noe fint med at forskjellige lands flagg også kan representere et felles verdigrunnlag.

– Helt sikker på at vi kommer til å se ukrainske flagg

Leder for 17. mai-komiteen i Oslo er Anna Dåsnes (V). Hun forteller at det har kommet flere forslag om ulike former for støtteerklæringer til Ukraina på 17. mai.

– Både det konkrete forslaget fra Trædal, og flere andre forslag som har kommet inn, skal diskuteres under et møte i komiteen på torsdag neste uke. Da kommer vi til å ta stilling til det.

– Hva synes du selv om forslaget?

– Jeg kan jo si at ukrainske barn selvfølgelig er hjertelig velkomne i toget i Oslo i år. Jeg synes det er naturlig at vi markerer vår støtte til Ukraina på 17. mai. Det er deres frihet og uavhengighet som er under angrep, og det er også de verdiene vi feirer på 17. mai, sier Dåsnes, og legger til:

– Vi har ikke noe flaggpoliti i Oslo, men har tidligere oppfordret til å bruke norske flagg – inkludert samiske. Jeg er helt sikker på at vi kommer til å se ukrainske flagg på 17. mai, så får komiteen diskutere om vi skal oppfordre til å bruke det eller ikke.

Betent debatt

Debatten om utenlandske flagg i barnetogene på 17. mai er blant de sikreste vårtegnene i Norge. Trædal tror imidlertid ikke forslaget hans vil provosere noe særlig i år.

– Jeg håper ikke det. Jeg tror kanskje flere ser at dette ikke handler om å vanne ut det norske, men heller minne oss selv på hvorfor vi feirer og hvilke verdier vi feirer. De verdiene er både nasjonale og universelle, og det er denne krigen en viktig påminner om.

– Hvordan stiller du deg til den generelle flaggdebatten i Norge?

– Jeg synes den er litt tullete, for å være ærlig. Hvis det er én ting som ikke er truet, så er det vel nordmenns nasjonalfølelse på 17. mai. Jeg synes det som er finest med vår nasjonaldag, er at den er inkluderende for alle, og ikke en lukket klubb for de som har forfedre langt tilbake, sier Trædal.