– Dette er ikke en enkel avgjørelse. Jeg mener eksamen er en viktig del av sluttvurderingen, og vi skal ha eksamen i norsk skole i det videre. Men eksamen utgjør omtrent 20 prosent av sluttvurderingen på elevenes vitnemål, og jeg mener at en avlysning nå gir bedre tid til å jobbe med de resterende 80 prosentene etter to spesielle år, sier kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) på en pressekonferanse fredag.

Dermed følger regjeringen anbefalingen fra Utdanningsdirektoratet, som gikk ut på å avlyse både skriftlig og muntlig eksamen for grunnskolen og videregående opplæring. Det er, som i 2020 og 2021, gjort unntak for privatister og kandidater som må ta eksamen for å bestå faget.

– Lettet

Skolebyråd i Oslo, Sunniva Holmås Eidsvoll, er fornøyd med beslutningen.

– Jeg er lettet over at kunnskapsministeren har lyttet til rådene fra sin fagetat og i tillegg til elever som tydelig har argumentert for at eksamen ikke bør gjennomføres etter to år med koronaskole. Det har også vært mitt råd til statsråden.

Hun mener pandemien har vært mest inngripende for osloelevene.

– De vil ikke kunne konkurrere på like vilkår i opptak til studieplasser hvis sentralt gitt skriftlig eksamen skulle vært gjennomført. Utgangspunktet for eksamen må naturligvis være at alle stiller likt på startstreken, sier Eidsvoll.

Byråden sier dette gir skolene tid til å planlegge hvordan de skal gjennomføre resten av skoleåret.

– Det er fremdeles mye smitte og mye fravær slik at skolene ennå ikke er tilbake til en normal skolehverdag. Det vil fortsatt være en stund fremover der elever går glipp av undervisning selv når det ikke lenger er strenge tiltak i skolen.

Ro og forutsigbarhet

Kunnskapsminister Brenna sier at opptak til høyere utdanning vil foregå som normalt, på samme måte som i fjor og året i forveien.

– Vi ønsker å gi lærerne tid, ro og mulighet til å gi opplæring etter intensjonene i læreplanen. Ha pusterom til å snakke med elevene, utfordre og la elevene samarbeide med hverandre. Vi har tillit til at dere kjenner elevene best og vet hva de trenger nå, avslutter Brenna.

Forslaget fra regjeringen skal ut på høring. Brenna sier det alltid er bra å få høre innvendinger, men at regjeringen har lagt fram løsningen de mener er den beste.