Natt til torsdag begynte Russland angrepet av Ukraina. Det har skapt store reaksjoner i Oslo og Norge.

Torsdag ettermiddag klokken 18.00 vil Oslos rådhus lyses opp i Ukrainas farger.

– Jeg synes at det er superfint. Det er en dramatisk situasjon og vi er opptatt av hvordan det ukrainske folket, og ikke minst barn og unge, har det. Derfor vil vi markere at vi bryr oss her i Oslo, og at vi er kritiske og fordømmer det som skjer, sier ordfører Marianne Borgen (SV) til Avisa Oslo om markeringen.

Borgen mener Oslo også må være klare til å mobilisere og gi humanitær støtte.

– Jeg er veldig glad for at Oslos bystyre har et vedtak om å ta i mot det antallet flyktninger som trengs, sier Borgen.

– Vi ser på det som svært alvorlig at Russland angriper folkeretten, som rammer det ukrainske folk. Derfor lyser vi opp Rådhuset i kveld for å vise vår solidaritet med Ukraina. Oslo bystyre har et vedtak på at vi tar imot alle flyktninger staten ber oss om, og det gjelder også i denne situasjonen.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) sa følgende til NTB torsdag.

– At vi i 2022 har en makthaver som invaderer et annet land med mål om å erstatte den lovlig valgte regjeringen, er avskyelig. Vi i Oslo står selvsagt klare til å yte all den hjelp vi kan. Vi gjør nå Oslo klar til å ta imot flyktninger fra Ukraina. Det er også avgjørende at vi har solidaritet med og gjør det vi kan for å hjelpe de millionene av mennesker som blir igjen i landet, sier byrådslederen.

Russiske styrker angriper Ukraina med full styrke fra flere fronter. Det har lenge vært snakk om når angrepene skulle begynne, og natt til torsdag skjedde det.

Saken oppdateres.