I neste uke må en 43 år gammel polsk mann møte i Oslo tingrett, tiltalt for grovt ran.

Ranet skjedde 20. februar 2015, da han sammen med to andre menn skal ha tatt seg inn i en bolig på Smestad. De to andre mennene ble dømt i 2015, men han som nå er tiltalt, stakk av til hjemlandet.

I boligen de tok seg inn bor det et eldre ektepar, som i dag er henholdsvis 77 og 75 år gamle.

Ekteparet ble dyttet og presset ned i gulvet, bundet fast til stoler med strips, og fikk klær over hodet som ble bundet fast med ledning og tape. Kvinnen ble også slått.

Verdier til nesten én million

Mennene var maskerte og utstyrt med våpen, og fikk med seg smykker til en verdi av om lag 900.000 kroner, gullmynter, sølvtøy, klokker, bagger, ammunisjon og et ukjent pengebeløp i kontanter.

Hjemmeranet fikk medieoppmerksomhet tilbake i 2015. Den gangen fremkom det at ekteparet ble holdt fanget i boligen i over en time, før de fikk varslet politiet etter at ransmennene hadde forlatt stedet.

Tiltalt for hjemmeran: Tok seg inn i leilighet med finlandshette og replikapistol – knivstakk mann

Til NRK fortalte ekteparet at det plutselig sto en svartkledd mann med finlandshette hjemme hos dem, og at han siktet på dem med pistol.

Noen dager senere ble tre personer – en kvinne og to menn – med polsk statsborgerskap pågrepet ved en bolig på Oslo vest. De ble siktet i saken og varetektsfengslet.

Kvinnen ble senere løslatt, mens de to mennene ble dømt.

Men politiet mener at en tredje mann var med på ranet. Han stakk av til Polen, og har oppholdt seg der frem til april i fjor.

Utlevert fra Polen

– Opprinnelig var det tre personer tiltalt, men han siste hadde stukket av etter ranet. Det har eksistert en etterlysningsordre på vedkommende siden da, men frem til 2018 har ikke Polen utlevert egne borgere. Etter at den nye avtalen kom på plass, som jo er veldig bra, ble han påtruffet en gang høsten 2020. I forbindelse med at han var i kontakt med politiet, dukket det opp en varsling om at han var etterlyst, sier politiadvokat Arne Valdemar Nielsen.

Han er aktor i saken som går over to dager i Oslo tingrett til uka. Han forteller at 43-åringen har sittet i varetekt i Norge siden han ble utlevert i april 2021.

– Dette viser at lovens lange arm aldri hviler. Det er veldig bra, for dette er en alvorlig hendelse som vi mener at han må stå til ansvar for, sier Nielsen.

– Hvorfor ble han ikke pågrepet sammen med de andre i 2015?

– Det var et tidsvindu der han fikk muligheten til å reise ut av landet, da vi ennå ikke hadde nok bevis for å kunne pågripe ham i forbindelse med ranet. Men det er bra at vi har fått tak i ham, og at vi endelig kan bli ferdig med saken, sier Nielsen.

Seks tiltalt etter ungdomsransbølgen i Oslo