Etter to tankevekkende møter om utviklingen i Oslo satt jeg igjen med følelsen av at denne teksten bare måtte skrives. At sammenligningen må gjøres, enn så søkt noen vil oppleve den.

Om noen hadde startet med ei prioriteringsliste for en tryggere by, nekter jeg nemlig å tro at 3,6 milliarder kroner ville blitt plassert under jorda i en tunnel.

Svaret ville i stedet blitt å bruke pengene på å rydde opp i problemer i byens gater. Det ville blitt mer politi, flere lærere, fotballbaner og ungdomsklubber.

Aldri i verden om penger tilsvarende 14-15 Tøyen-løft ville blitt prioritert til et enslig tiltak, nemlig å terrorsikre en tunnel mot muligheten for enda galning med sprengstoff i bilen.

Misforstå meg ikke. Jeg frykter selvsagt også terrorister og gærninger, men dem blir det beviselig færre av i et samfunn som er godt for alle.

For Oslos del frykter jeg mer den stigende ungdomskriminaliteten, de sosiale forskjellene, boligmangelen. At vi i en by med et stadig flottere sentrum, med nye bydeler som stadig flere vil bo i, likevel har enorme voksesmerter. Det mangler fotballbaner, svømmebasseng og ungdomsklubber for alle, og framtidshåp for de mest sårbare.

Og statistisk er det større sjanse for at den neste terroristen kommer rett fra en håpløs tilværelse enn at han, i likhet med den forrige gærningen, kommer kjørende inn i - eller under - regjeringskvartalet i en hvit kassebil med ei bombe.

Likevel er det sistnevnte vi skal bruke 3,6 milliarder kroner på å sikre oss mot.

Les også

Vi ser starten nå og det vil bli verre. Ingen skal si at det ikke er en varslet katastrofe

Spinnvilt mye penger på en tunnel

Det nye regjeringskvartalet vil koste anslagsvis 53,5 milliarder kroner. Det er så spinnvilt mye penger at det knapt er til å forstå. Inkludert i dette er kostnaden til den ennå ikke påbegynte terrorsikringen av Hammersborgtunnelen som går under Regjeringskvartalet.

Tunnelen skal senkes med ti meter og Ring 1 må stenges mens arbeidet utføres. Det er denne regningen som nå ser ut til å bli 3,6 milliarder kroner.

Problemet er at et samfunn aldri kan sikre seg helt mot galninger.

For det første er det ikke veldig sannsynlig at nye terrorister slår til mot nøyaktig samme mål og på nøyaktig samme vis som den forrige. Og det er helt umulig å sikre alle tenkelige mål på samme vis som regjeringskvartalet.

For det andre er det ikke mulig å overvåke seg til trygghet uten å miste noen av de viktigste verdiene og menneskerettighetene som utgjør grunnmuren i et fritt og demokratisk samfunn.

Vi kan heller ikke bygge oss til trygghet uansett hvor mange offentlige milliarder som sløses bort. Det blir like håpløst som å tro at amerikanerne skal kunne bygge tak over New York for å hindre nye fly fra å kunne krasje inn i Twin Towers.

Les også

Jeg får vondt i magen av å tenke på jenta som ikke kom tilbake fra ferie

14-15 Tøyen-løft

Men for å leke med tanken: Hva kunne man fått for alle de pengene som det offentlige nå skal bruke på Hammersborgtunnelen?

Jo, man får faktisk råd til litt over 14 Tøyen-løft.

Fra 2013 til 2018 ble det brukt 50 millioner kroner i året, 250 millioner kroner totalt, på å bedre et av områdene i hovedstaden med størst utfordringer.

Pengene ble fordelt til en rekke tiltak. Gratis kjernetid på aktivitetsskolen (AKS) på Tøyen skole, aktivitetshus, trygge bo- og oppvekstmiljøer, oppgradering av parker og samlingsplasser, styrking av utekontakter og tiltak overfor ungdom som faller ut av videregående skole. For å nevne noe.

Tøyenløftet var en kjempesatsing. Det var prestisje for politikerne som fikk det til.

Tenk for en prestisje det ville blitt, og for noen resultater det ville gitt, om noen klarte å sikre oss 14 slike løft?

I stedet får vi et monument over ukritisk bruk av offentlige midler.

Les også

Her bøyde jeg nakken og hastet forbi. Plutselig en dag forandret det seg

Spennende møter

Det var etter et par spennende møter den siste uka at jeg begynte å tenke på hva storsamfunnet faktisk kunne fått igjen for milliardene som snart skal sløses bort i et prosjekt som knapt noen i Oslo vil ha.

Først fikk vi besøk i Avisa Oslos redaksjon fra SVs Kari Elisabeth Kaski. Hun tilhører Oslo-benken på Stortinget og har et glødende engasjement for byen.

For et par måneder siden ba Kaski regjeringen trekke i nødbremsen før arbeidet med Hammersborgtunnelen starter.

– Dropp senkningen av Hammersborgtunnelen. Det kommer til å spare mange milliarder. Vi kan heller sperre Ring 1, som Oslo har bedt om, uttalte hun først på Politisk kvarter på NRK.

Til Avisa Oslo utdypet hun: – Det nye anslaget er helt vanvittig. Vi må ha en ekstern gjennomgang av hele prosjektet og kostnadene. Kontrollkomiteen på Stortinget bør få innsyn i den graderte delen av prosjektet, også oppfordrer jeg regjeringen til å stenge Ring 1 permanent og droppe senkningen.

Det hører med til historien at tre regjeringer har vært for mens to byrådsledere har vært imot.

Milliarder, ikke millioner!

Kari Elisabeth Kaski har et brennende hjerte for Groruddalen. Det har også Ferds konsernsjef Morten Borge, som jeg møtte til en prat dagen etter Kaski-besøket.

Borge vokste opp i ei blokk på Ellingsrud, og står bak Oslo-satsingen som Ferd tok initiativ til i 2022.

Han har tidligere skrevet innlegg i AO om hvorfor han er så engasjert i de store sosiale forskjellene i Oslo som påvirker unges muligheter og fremtidstro. Oslo-satsingen bidrar til å styrke tiltak i bydelene Grorud, Stovner, Alna og Søndre Nordstrand.

Vi snakket om millioner av kroner som beviselig hjelper for å gjøre Oslo til en litt bedre og tryggere by.

Men tenk hva man kunne fått til med milliarder!

Les også

Politimesteren opprøres av videoene som spres. Så sprekker stemmen midt i intervjuet

Les også

Vil jeg ha døtrene mine på Jessheim eller skal de få bo hjemme til de blir 35?

Les også

Dette kan gi Oslo enda et spektakulært løft. Dem har vi hatt mange av. Se bare her!