Politiet har satt inn store ressurser og stengt hele området rundt Oslo for luftfart under besøket.

Onsdag morgen ble det satt opp sperringer på Karl Johan. Folk i byen må forvente gjerder og politi som dukker opp på kort tid etter hvert som presidenten forflytter seg rundt i byen.

Får konsekvenser

– Det betyr at det vil bli mye sperringer som er satt opp, redusert fremkommelighet for biler og folk, i området rundt Grand Hotel og Stortinget spesielt i Oslo sentrum, svarer innsatsleder Anders Rønning til Nettavisen.

– Vil det bli helt sperret av i gaten for all trafikk?

– Tidvis. Når vi har forflytninger av VIP-personell vil det bli sperret av gater og fortau, men vi prøver å holde det åpent som vi kan, men ved enkelte forflytninger må vi sperre av veien.

Politiet vil ikke gå ut med hvor store ressurser de bruker på besøket, men påpeker at det er «betydelig».

– Det er en total sikkerhetsvurdering og ressursene vi bruker på dette programmet er ikke offentlig. Det kan bli trafikale utfordringer, sier operasjonsleder Bjarne Pedersen i politiet.

Politiet påpeker at de vil forsøke å begrense hindringene mest mulig for å sørge for at folk flest skal komme seg fram.

I tillegg til innsatsen på bakken, har politiet innført et storstilt flyforbud. Det strekker seg helt fra Liertoppen, til Nordmarka og Romerike. Hele Oslo er stengt av for både fly og droner fram til torsdag klokken 20.

Området bak Slottet og ved statsministerboligen har et stort politioppbud. Avisa Oslo observerer politi stående på flere tak for å følge med i området.

Skal tale

Zelenskyj skal være til stede under det nordiske toppmøtet i Oslo med regjeringssjefene fra Finland, Danmark, Sverige og Island.

Han skal i tillegg besøke Stortinget hvor han skal tale til de folkevalgte i stortingssalen. Presidenten skal ha møter med stortingspresidenten og de parlamentariske lederne.

Senere på onsdagen skal han til audiens på Slottet med Kong Harald.