Mandag kveld kom nemlig meldingen om at dagens frontfigur trekker seg fra valglisten til kommunevalget om ett år.

Dette fremstår, mildt sagt, overraskende og oppsiktsvekkende, på så mange plan.

Hvorfor?

La oss gå tilbake til begynnelsen av januar 2021:

To hovedaktører

Da var Anne Haabeth Rygg en av to hovedaktører bak det uvanlig brutale kuppet der Øystein Sundelin (37) ble kastet som Høyres gruppeleder- han ble samtidig fratatt jobben og inntekten som heltidspolitiker med umiddelbar virkning. Den blodige operasjonen førte til at den daværende nestlederen i gruppen - Anne Haabeth Rygg - selv rykket opp til å bli den nye gruppelederen!

Den andre hovedaktøren bak den politiske likvideringen av Sundelin, var Eirik Lae Solberg (51).

Hva var Solbergs motiv for denne påfallende lite konservative og moderate aksjonen?

Og kjente Rygg til disse motivene?

Et halvt år senere var turen kommet til Oslo Høyres leder, stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde. Hun ble fjernet med nesten like stor brutalitet som Sundelin ble utsatt for. Internt i Oslo Høyre påpekes det av mange at det var mange av de samme som sto bak aksjonen mot Sundelin.

Solberg, den tidligere finansbyråden i Oslo og statssekretæren i tre departementer i to borgerlige regjeringer, var Høyres gruppeleder fra 2015. Og den selvskrevne byrådslederkandidaten ved valget i 2019.

Solbergs borgerlige alternativ tapte imidlertid mot Raymond Johansens rødgrønne koalisjon, selv om Høyre ble Oslos klart største parti. Tapet utløste ikke noe krav internt om at Solberg skulle trekke seg.

Trakk seg i 2019

Likevel trakk Solberg seg høsten 2019. Høyst frivillig. Han ville ikke lenger være gruppeleder, og han ville ikke fortsette som heltidspolitiker. I stedet tok han jobb i rådgivningsselskapet Deloitte.

På denne bakgrunn ble Høyres gruppeleder Øystein Sundelin (et verv han også hadde fra 2013 til 2015 mens Høyre fortsatt ledet byrådet).

Før stortingsvalget i fjor jobbet Solberg meget iherdig for å bli valgt inn på Stortinget. Det gikk sånn passelig. Han endte opp med sjuendeplassen på lista, som ettersom Høyre fikk fem representanter gjør ham til 2. vara i nasjonalforsamlingen fram til 2025.

Det aller første som slo meg da jeg fikk vite at Sundelin skulle fjernes (en nyhet AO sprakk eksklusivt), var dette:

Eirik Lae Solberg «savner seg selv»! Nå angrer han på at han gikk av som gruppeleder! Dette gjør han fordi han ønsker å bli Høyres byrådslederkandidat igjen i 2023! Og da kan ikke noen stå i veien for ham! Og det gjør Sundelin!

Selv var Solberg kategorisk avvisende til dette, i flere intervjuer, det var nemlig helt uaktuelt.

Grunnleggende mistanke

Jeg skal innrømme at min relativt grunnleggende mistanke om at Solberg egentlig jobbet for et skikkelig comeback, som skulle ende med at han ble byrådsleder i Oslo, bare ble marginalt svekket av at han sa det stikk motsatte i offentligheten.

Jeg merket meg også følgende uttalelse gitt til Avisa Oslo i oktober i fjor, hvor han plutselig var blitt noe mindre kategorisk om han kunne bli byrådslederkandidat igjen:

– Jeg ser ikke det for meg nå. Så er det alltid uklokt å være kategorisk om noe, men jeg ser ikke for meg det.

Et forhold som styrket troverdigheten i Solbergs fornektelser noe, var at han selv ikke gjorde troverdige anstrengelser for å erstatte Sundelin med seg selv. I stedet ble det Anne Haabeth Rygg, inntil da en anonym gruppenestleder med vesentlig mindre erfaring enn Solberg.

«Anne på vannet»

I enkelte kretser i Oslo Høyre, som ikke kunne fordra behandlingen av Sundelin, har Rygg pådratt seg kallenavnet «Anne på vannet» - forkortet til «APV» i dagligtale - som kan ha sammenheng med at hun bor i en husbåt på Frognerstranda.

For bare noen uker siden fikk Rygg et formelt spørsmål fra valgkomiteen om hun ønsket gjenvalg. Det sa Rygg ja til.

Etter dette, fredag 1. juli, kom valgkomiteens innstilling til hvem som skal fylle de to øverste plassene på lista.

Der stod som kjent nettopp Eirik Lae Solberg oppført som byrådslederkandidat, han var villig likevel, gitt! Og tidligere barneombud Anne Lindboe ble innstilt ordførerkandidat, sistnevnte for øvrig uten politisk erfaring.

Anne Haabeth Rygg, hvor var det blitt av henne?

Borte vekk?

Ja.

Ikke topp 10

I dag kan Avisa Oslo avsløre at det de siste ukene er blitt klart gjennom prøvevoteringer at verken Grünerløkka eller mektige Frogner Høyre ville ha Rygg på topp ti. Det samme gjelder Høyres studenter i Oslo. Styret i Sagene Høyre har heller ikke innstilt Rygg, men der skal medlemmene votere til uken. Stovner Høyre har derimot plassert Rygg på tredjeplass i sin prøvenominasjon.

Mandag kveld kom den overraskende beskjeden fra Rygg. På sin egen Facebook-side meldte hun følgende: «Jeg har nå bestemt meg for å ikke stille til valg neste år».

Jeg tror, etter Ryggs beslutning, at det ikke tar mange ukene før hennes dager som gruppeleder er talte, og Solberg tar over.

Vi kjenner foreløpig ikke den hele og fulle sannheten bak motivene som ligger til grunn for de mange utrolige hendelsene i Oslo Høyre fra i fjor vinter og fram til nå. Rygg selv nedtoner vrakingen av henne som avgjørende for at hun plutselig trakk seg.

Men vi vet ganske mye om hva som faktisk har skjedd. Og fasit for Rygg er at det har gått nesten like dårlig for henne som for Sundelin og Lunde.

Brukt som rambukk?

Derfor tillater jeg meg å spørre:

Ble Anne Haabeth Rygg for halvannet år siden bevisst brukt som rambukk for å slo opp portene for Eirik Lae Solbergs comeback?

I tilfelle ja, er «Anne på vannet» den mest rundlurte politikeren i Oslo noensinne?