Selv om Oslo stort sett er en trygg by kjenner for mange i Oslo på et ubehag over alle voldshendelsene: Masseslagsmål, knivstikkinger, skyteepisoder og slåsskamper med øks, macheter, hammer og murstein, samt barn og unge som blir ranet, slått ned og frastjålet merkeklær og telefoner er nærmest blitt dagligdagse hendelser i Oslo.

Likevel mener Avisa Oslo i en Mosveen-kommentarartikkel at FrP svartmaler. Heldigvis har FrP gode tiltak for å sikre en tryggere by.

Les også

Nå er Sylvi i gang med svartmalingen av Oslo igjen

Verken stigmatisering eller svartmaling

Havner du på feil sted til feil tid kan du komme opp i dramatiske situasjoner, som både kan være skremmende og farlig. Jeg tror alt for mange foreldre er redd for at deres barn skal bli offer for noe av dette. Det er en kjent sak at både Mosveen og andre ser rødt når de hører FrP snakke om disse sakene. At vi kaller en spade for en spade er verken stigmatisering eller svartmaling.

Når man helt vilkårlig kan dukke opp på steder der gjenger barker sammen, eller bli ranet på en T-banestasjon der man tilfeldigvis er, er det ikke da på tide å gjøre noe? Politiet sier at det ikke er så mange som står bak dette. Det er jo bra! Men da bør det være mulig å gjøre noe med det, ta de som herjer, la det få skikkelige konsekvenser.

Avisa Oslo mener det er stigmatisering når FrP kritiserer politidirektøren i Oslo sin villedende informasjon om hvem som står bak volden. Den nye taktikken til ledelsen i Oslopolitiet ser ut til å feie problemene under teppet og omtale kriminelle ungdommer som de «sårbare barna våre». De barna som virkelig er sårbare på grunn av disse pøblenes oppførsel snakkes det lite om.

De og foreldrene sitter ofte igjen med store belastninger og senskader, og tør ofte ikke anmelde på grunn av redsel for represalier.

Les også

Politimesteren: Vi trenger nye virkemidler for å hindre ungdomskrim

Sammenhengen mellom innvandring og kriminalitet

Antall unge voldsofre blir stadig flere. I 2022 ble det på landsbasis satt ny rekord med 4 493 ofre mellom 6 og 15 år, det er 8 prosent fler enn i 2021 som også var et rekordår. Denne utviklingen er urovekkende, og det må være fortvilende å se at det er gjerningspersonene omtales som sårbare av politiet. Det vi hører mest om fra byrådsleder Raymond Johansen er at er en trygg by.

Vi må kunne snakke om sammenhengen mellom innvandring og kriminalitet uten å bli møtt med urimelige beskyldninger. Faktum er at 77 prosent av de unge kriminelle gjengangerne i Oslo hadde innvandrerbakgrunn ifølge SALTO-rapporten 2022.

De aller fleste innvandrerungdom er lovlydige og har aldri gjort noe galt, men innvandrerungdom er kraftig overrepresentert på krimstatistikken. Dette må erkjennes.

Fremskrittspartiet mener det er helt nødvendig å benytte sterkere virkemidler i kampen mot vold og kriminalitet. Vi må få unge gjengangere bort fra gata og inn på lukkede institusjoner. Vi må sørge for at gjengkriminalitet straffes hardere ved å doble straffene for gjengmedlemmer. Vi må beskytte utsatte områder i Oslo ved å doble straffene for kriminalitet begått i disse områdene. Vi må få voldsutøverne bort fra gatene ved bruk av oppholdsforbud og elektronisk fotlenke.

Vi trenger handling som gjør at folk i Oslo kan føle seg tryggere, ikke å skyve problemene under teppet.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten