(Oslodebatten)

For gjennom Avisa Oslo lanserer partiveteranen og byoriginalen Henning Holstad (71) nå sitt kandidatur med brask og bram, eller kanskje til pauker og basuner:

På nominasjonsmøtet mandag kommer Holstad til å stille til kampvotering om førsteplassen på Frps bystyreliste mot Lars Petter Solås (37) – som var enstemmig innstilt av nominasjonskomiteen.

Mandag kunne Avisa Oslo bringe nyheten om at hun som var innstilt på andreplass, Thea Fredriksen (20), svært overraskende har trukket seg fra listen.

Jammerdal

Det var sikkert for pent og pyntelig til å være sant for et parti som ved valget i 2019 presterte å bli det åttende største i Oslo bystyre, og som holdt til helt i bunnen av en jammerdal siden de selv valgte å gå ut av byråd i 2011.

Er Oslo Frp på full fart mot kaos, splittelse og ville kampvoteringer igjen?

Eller har Solås, oppvokst på Bekkelaget og bosatt på Lambertseter, støtte av så mange at han greier å ri stormen av?

Kanskje nominasjonsmøtet i Frp er enig med Henning Holstad, oppvokst på Kjelsås og bosatt på Bygdøy, i at Henning Holstad byr på mer spenning, moro og god gammeldags populisme enn den trauste og «seriøse» Solås?

For å være ærlig: Jeg aner ikke i skrivende stund.

«Moderate» Solås

Solås sitter i bystyret nå, og jobber til daglig som politisk rådgiver i Frps stortingsgruppe. Han er kjent for å tilhøre partiets «moderate» og «liberalistiske» fløy.

Tenk Siv Jensen, Ketil Solvik-Olsen, Jon Georg Dale, Tor Mikkel Wara, Hans Andreas Limi, Roy Steffensen og Sivert Bjørnstad.

Ikke tenk Christian Tybring-Gjedde, Per-Willy Amundsen, Tor André Johnsen, Carl I. Hagen, Geir Ugland Jacobsen og, til en viss grad, Sylvi Listhaug og Jon Helgheim.

Jeg har kjent Henning Holstad siden 1980-tallet, men har aldri helt greid å plassere hvor han hører hjemme i Frp rent politisk. Han har vært litt som i låten til The Beatles, «Here, There And Everywhere». Og han har vært innblandet i mye rart, for å si det forsiktig, han har hatt en tendens til mer eller mindre konstant å ha havnet i skattemyndighetenes og politiets søkelys.

Kastet etter ett år

Etter valget i 2007 ble han gruppeleder for Frp i bystyret, men ble kastet av sine egne allerede året etter.

Stor i kjeften har han alltid vært, og det har ikke gått over, dette sier han til Avisa Oslo i dag:

«Det har gått åtte år hvor jeg har vært ute av politikken. I de to periodene har det bare gått nedover. Meningsmålingene viser ned mot fire prosent. Jeg er klar over at en stor del av Oslos befolkning som slett ikke liker meg, men jeg tror kanskje det er litt mer enn fire prosent som synes jeg er en ålreit fyr».

Det kan for alt jeg vet hende at dette stemmer.

Slik begrunner Holstad hvorfor han er en bedre kandidat enn Solås:

«Jeg er nok kanskje skarpere i kanten og går for litt mer klare og kanskje radikale løsninger. Jeg tror det er nødvendig i den situasjonen vi er i».

Stor betydning

Har det faktum at Henning Holstad nå melder seg på banen noe å si utover for samarbeidsklimaet internt i Oslo Frp?

Ja, potensielt kan det ha stor betydning.

Jeg har grunn til å tro at Høyre ikke er glade for dette. Partiet er avhengig av at ørkenvandringen til Frp i Oslo tar slutt. Det skal svært mye til for at det blir borgerlig flertall i Oslo uten at Frp gjør det bedre enn de har gjort det i Oslo de seneste valgene.

I Høyre tror man at en «moderat» kandidat som Lars Petter Solås – som ikke først og fremst er opptatt av innvandrere, innvandring og privatbilisme – kan løfte Frp noen prosentpoeng på valgdagen neste år. Dette er nødvendig for å kaste Raymond Johansen som byrådsleder.

På mandag får vi vite om grasrota i Oslo Frp deler denne analysen.

Les også

Hva er det du sier? Skal Frp stille med en toppkandidat som synes Oslo er den beste byen i Norge?

Les også

Det er de lange knivers natt i Oslo Arbeiderparti

Les også

Den tidligere Rødt-dronningen er inne i Arbeiderpartiet. Hva vil de med henne?

Les også

Regnbue-nøkkelbånd: Ingen annen bydel i Oslo har en sånn instruks