– Vi kommer alltid til å huske sommeren 2022 som den sommeren Freya var i Oslo. Det var gøy at noe eksotisk kom hit, forteller Erik Holm (32) til Avisa Oslo.

Han er en av dem som har engasjert seg etter at det ble kjent at hvalrossen Freya ble avlivet av Fiskeridirektoratet søndag, grunnet «flere farlige situasjoner de siste dagene».

– Flere ganger fikk vi alle streng beskjed om å ikke nærme seg Freya, og så gjør man det likevel. Det er flaut at vi straffer dyret fordi vi mennesker ikke klarer å oppføre oss, og jeg blir flau av Oslos befolkning. Vi får besøk av en hvalross, og så klarer vi ikke å holde den i live, sier Holm.

Han mener at hvalrossen ble et symbol for det ville i Oslo.

– Det var noe Oslo ikke hadde hatt før, og så tok vi livet av henne. Det er trist, men jeg ble ikke overrasket over at hun ble avlivet.

Vil lage Freya-statue

Søndag kveld satte Erik Holm seg ned. Hva kunne han gjøre?

En innsamlingsaksjon ble svaret, hvor det å få laget en statue av Freya er målet.

– Jeg synes det kan være en fin markering. Da kan vi bli minnet på hva vi har gjort, og på besøket vi fikk. Folk syntes åpenbart det var spennende å se Freya i live, og folk greide ikke å holde seg unna. Med en statue kan man se hvordan hun var og hvor stor hun var også framover, sier Holm.

Mandag i 13-tiden har spleisen «Statue til minne om hvalrossen Freya» allerede fått inn over 10.000 kroner – en sum som stadig vokser.

– Det er gøy å se engasjementet, og det gikk ikke mange minuttene før mange artister og influensere hadde postet om det i sine kanaler.

Navn som Ida Elise Broch, Aylar Lie og Johnny Hurts har vært med å spre ordet.

Nå håper Holm at de klarer å samle inn nok penger.

– Jeg har en liten pekepinn på at vi trenger rundt 200.000 for å få lagd en statue. Men vi får se hva som skjer om det blir mer eller mindre. Kanskje større aktører kunne hjulpet til, som Oslo kommune, for eksempel.

Han påpeker at han selv uansett ikke vil tjene en krone på innsamlingen.

– Hvis en statue ikke blir noe av, så blir pengene sendt til WWF Verdens naturfond.

Etterlyser mer initiativ

Når det kommer til plassering, tenker Erik Holm at statuen kan stå ved Frognerkilen, hvor Freya oppholdt seg mest i Oslo.

– Og den må være lett tilgjengelig for folk, men det blir vel et politisk spørsmål om hvor den eventuelt skal stå.

Erik Holm er ikke fremmed for å ta til orde om ting han føler sterkt for i samfunnet. Han er også engasjert i byutvikling, og er en av dem som står bak Arkitekturopprøret.

– Man burde ikke være komfortable med å si at «sånn er det bare». Det er det verste jeg hører. Jeg synes alle kan bli flinkere til å bry seg mer, og å ta tak i ting selv, sier han.

Fakta om Freya

  • Freya er en hvalross, som er en arktisk art av seler innenfor hvalrossfamilien.
  • Etter over 50 år med fredning er bestanden av hvalross fortsatt lav, og arten er å finne på den norske rødlisten over truede dyrearter.
  • Hvalrosser har en forventet levealder på opptil 40 år. Freya antas å være rundt fem år gammel, og ifølge eksperter kom hun trolig bort fra moren sin da hun var liten.
  • Hanner kan veie godt over 1,5 tonn, mens hunnene kan veie mer enn 850 kilo. Freya veier rundt 600 kilo.
  • Freya har tidligere blitt observert i Nederland og Storbritannia, og et kart over hennes bevegelser viser at hun tok turen fra Danmark via Sverige i mars.
  • De siste månedene har hun vært både på øst- og vestsiden av Ytre Oslofjord.
  • Hun ble observert i Kragerø 12. april, og hun ble for alvor kjendis et par måneder senere da hun tok seg til rette og slappet av i flere fritidsbåter.
  • 17. juli ankom hun Oslo. Der skapte hun stor ståhei da hun tilbrakte flere dager i båthavnen i Frognerkilen, hvor store mengder skuelystne møtte opp både på lands og til vanns. Fiskeridirektoratet og flere har oppfordret skuelystne til å holde god avstand til Freya for å unngå at hun blir stresset.

(Kilde: NTB, Norsk polarinstitutt)