Samtlige møtte i Oslo tingrett mandag morgen, og dette var første gang de tre tiltalte mennene erkjente straffskyld for de grove ranene.

De er henholdsvis 60, 56 og 46 år gamle og hjemmehørende i Stockholm.

– Dette er helt nytt for oss, kommenterte aktor i saken, politiadvokat Anne Cathrine Ingulstad Aga, da samtlige overraskende erkjente straffskyld for postranene mandag morgen.

Stjålne skilt

Fluktbilen de tre benyttet etter begge ranene, var en Nissan Note.

Under ranet på Etterstad 22. mai i fjor viste det seg at bilen var påsatt kjennemerker fra en Hyundai som sto parkert på Teisen.

Ingen av de tre erkjente mandag straffskyld for tyveri av kjennemerket fra bilen.

Fant telefonnumre

To ansatte møtte politiet på lasterampen på baksiden etterpå, begge iført håndjern.

Det viste seg at også også ransofferet på Høyden postkontor i Rygge i 2018 var utsatt for lik behandling av de tre ranerne som slo til i juni det året.

Fluktbilen hadde kjørt fra Etterstad til Lysaker samme dag som ranet skjedde med de stjålne skiltene, avdekket politiet.

Politiet fant videoopptak av bilen og plukket opp ransbilens flukt, fremkom det i retten mandag.

Fra basestasjoner i nærheten plukket politiet ut et svensk telefonnummer fra kjøreruten til Lysaker og tilbake, et telefonnummer som også slo ut på Etterstad.

Senere på dagen fikk politiet napp på nummeret på en basestasjon ved en ubemannet grenseovergang på Finnskogen i Kongsvinger kommune. Der passerte fluktbilen klokken 12.07.

Da var bilen påført de originale svenske kjennemerkene.

En av de tiltalte var registrert som eier av bilen som passerte grenseovergangen.

Telefonnummeret tilhørte en av de andre i bilen. Politiet hadde nå navnene på to mistenkte.

Den tredje sitt mobiltelefonnummer gikk ofte igjen i samtaleloggene, og da også dette telefonnummeret dukket opp på basestasjonen på Kjerret, ble de tre etterlyst.

Svensk og finsk politi pågrep de tre i tur og orden og alle ble overlevert til norske myndigheter.

Politiet har under etterforskningen av ranene avdekket at en av de tiltalte hadde de samme buksene på seg under begge postranene.

– Ensom

Ransofferet fra Høyden postkontor i Rygge var først ut med å forklare seg da straffesaken startet mandag.

Hun ga en detaljert beskrivelse av hva hun ble utsatt for da hun kom på jobb på en vakt hun egentlig ikke var satt opp på.

Hun ga en detaljert beskrivelse av hvor fortvilende situasjonen var for henne, forlatt alene med håndjern på ryggen etter å ha blitt truet med våpen til å åpne safen.

– Jeg følte meg innmari ensom, sa den erfarne postansatte i sin gripende forklaring i retten.

For kvinnen har ranet fått enorme konsekvenser i hverdagen, og hun er ikke lenger yrkesaktiv etter det hun ble utsatt for.

De tiltalte og ansatte på Etterstad skal forklare seg senere mandag.