Før høstens valg var det ikke grenser for hva et desperat Høyre lovte av valgkampflesk for å vinne makta i Oslo. Nå skjer det vi advarte mot: Det hele var et dyktig regissert drama for å sikre stemmer. Makten var knapt vunnet før løftene forsvant raskere enn snøen på en vårdag.

Det nylig presenterte budsjettet fra det nåværende Høyre-byrådet avslører et bemerkelsesverdig tempo i å bryte politiske løfter. Aldri før har løftebrudd vært så øyeblikkelige.

Valgkampen begynte med Erna Solbergs løfte om å temme Høyre-styrte kommuner, for å hindre økning i de kommunale avgiftene. Høyre i Oslo hylte om betydningen av å kutte avgifter.

Nylig kom fasiten: Høyre øker de kommunale avgiftene i Oslo med 45 millioner kroner mer enn de rødgrønne planla, og innen 2027 skal de mer enn dobles.

Gjentar seg i sak etter sak

I stedet for å innfri sitt viktigste valgløfte gjør de det stikk motsatte når makten er i deres hender. Mest av alt er dette et stort svik mot velgerne som stemte på deres løfter, og som de må se langt etter. Problemet er at dette gjentar seg i sak etter sak.

Ta den foreslåtte kriminalitetssatsingen som et eksempel. I valgkampen lovet Høyre 75 millioner kroner til kriminalitetsforebygging. Etter valget krympet satsingen ned til snaue 7,5 millioner kroner, hvorav 1,5 av disse ble tatt fra potten for å forebygge vold og sosial kontroll mot kvinner. Dette til tross for at mange Osloborgere er redde og krever klare tiltak.

Slik kan lista over brutte løfter fortsette.

Løftet om gratis barnehage for de under 1 million i inntekt ble erstatta med en økning i matprisene på barnehagene.

Løftet om mer sommerjobber til barn og unge har ikke fått en eneste ekstra krone. Trolig blir antall jobber færre ved at de kutter massivt i bydelene.

De store lovnadene om kvalitets- og kompetanseløft i eldreomsorgen uteble.

Høyre viser dessverre at alt de sa før valget var kun en overfladisk manøver for å samle stemmer, uten reelle ambisjoner om gjennomføring. Det største offeret er velgernes tillit til politikerne, som nå er på full fart nedover. Høyres løfter har endt opp som en krasjlanding av tillit, som Oslos innbyggere betaler prisen for.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

De andre partiene skjønte at de hadde tabba seg ut. Men ikke Høyre

Les også

Støre har ledet Ap ned i et synkehull. Der sitter også partiets nye sjef i Oslo

Les også

Når byer blir for reine

Les også

Vil «Manglerud-tunnelen» eller «Fossum-diagonalen» bli bygd noen gang? Trolig ikke

Les også

Spill for galleriet om barnevernet i Oslo