Hvert år i begynnelsen av juni kommer folk og spør: «Har mangoene kommet?», sa Dar Ulla til Avisa Oslo i fjor. Denne uken har Pakmat i Tøyengata kunngjort mangoens ankomst. Esker på esker med frukten, som ligger beskyttet i silkepapir settes frem, og de rives raskt vekk. Blink and you'll miss it.

Les også

Dar Ulla (60) selger opp mot 100 kasser om dagen: – På finværsdager øker salget

Et stempel i Oslos matkultur

Siden importen startet på 1980-tallet er mangoen, som sørasiatere kaller fruktens konge, blitt et stempel i Oslos matkultur. Den pakistanske mangoen er smaken av sommer.

Like sikkert som at reker blir pillet og hvitvinen settes på kjøl, blir den karakteristiske gule mangoen rullet mellom hender for å myke opp trevlene i fruktkjøttet, og lagt i isvannbad. En av mange måter å spise den på er å snitte av toppen og slurpe den i seg kald på samme måte som Solo-is.

Det må ha vært en sommeravslutning rett før fellesferien i 2006 jeg forsto mangoens brede appell for første gang. Vaktsjef Anniken i NRK, der jeg hadde sommerjobb den gangen, slang to kasser mangoer på bordet. Alle forsynte seg grovt og slurpet og smattet i seg smitt og smule.

Med en viss fare for å såre pakistansk stolthet: Selv avsto jeg, fordi jeg syns den pakistanske mangoen er i overkant søt, i hvert fall når den er gul og moden. Er det bare gul mango å oppdrive er den utmerket i ceviche, eller som milkshake med kefir eller kulturmelk. Best er den limegrønn og fastere.

Den som går forbi grønnsakshandleren vil se at drevne mangospisere vrir og vender på frukten og kjenner etter om den er perfekt. Er den ikke det, spør de: «Få se hva du har på kjøla. Har du fått inn noen som er ferskere?»

Mye sødme for pengene

En uformell prissjekk viser at en eske med fire fem frukter ligger på 130 til 175 kroner i år. Noen vil mene det er mye å betale for sødmen, men vi får sette pris på det vi får. Bakover i næringskjeden er virkeligheten for mangobøndene i Pakistan hard. De forteller at enorm vannmangel og tørke om hverandre, og at en allerede kort sesong blir kuttet fordi varmen begynner tidligere.

Vinduet for å kapre de beste mangoene er i juni og juli. Ta en eske under armen med på sommerfest eller i parken, det er sånn de drevne gjør det. God sommer!

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

En bildør åpner seg når du minst venter det

Les også

Byrådet vil bytte ut svinekjøtt med fisk. Hva er klimaeffekten?

Les også

Kom igjen 'a, Oslo. Litt mindre deg. Litt mer oss

Les også

Grønnsakshandlere gir godt byliv, men reglene er der av en grunn