Det er med en viss grad av forundring jeg registrerer at Jørn Eggum og Joachim Espe representerer både Oslo kommune og Arbeiderpartiet, i tillegg til sine poster i Fellesforbundet. Kan det kanskje være at Oslo kommune ikke ønsker å kaste stein fra glasshuset sitt? Ikke vet jeg.

Les begge innleggene i debatten:

Les også

Bransjen vår er blitt flinkest i klassen. Likevel skal vi denges og forbys

Les også

Glansbildet som tegnes opp stemmer ikke

Lever i en parallell virkelighet

Eggum og Espe kommer med floskler og hjemmesnekrede tall når de påstår at «nøkterne beregninger fra forskere viser at innleide har utgjort minst 15-30% av de ansatte på byggeplassene.» Tallet 30 prosent er fra en «rapport» skrevet av Fellesforbundet selv.

Å finne på de tallene man har behov for er ikke ekte forskning, og noe man bør unngå. Det som stemmer er en rapport fra FAFO, som estimerte innleien innen bygg i Oslo til ca 15 prosent i 2017. Siden den gang har innleien innen bygg falt med ca 40 prosent. For øvrig er det samme år som departementet konkluderte med at det ikke var noen behov for innstramminger.

Videre påstår de at en fjerdedel av de innleide ikke har fast heltidsstilling (på 80 prosent), noe jeg stiller meg sterkt undrende til. Hvis vi skal dykke litt inn i tallene som SSB presenterte for noen uker siden kommer det frem at gjennomsnittlig stillingsbrøk 1. kvartal 2023 for tømrere og snekkere i bemanningsbyråer i prosent er 87,5, for elektrikere 94,9, og for rørleggere 93,8 prosent.

Det høres ganske fast og heltids ut, om du spør meg. Likevel skal landet bygges med forbud – alt Fellesforbundet og Arbeiderpartiet ikke liker skal forbys selv om det medfører store og svært negative konsekvenser – ikke bare i byggebransjen, men også for en lang rekke andre bransjer som blir berørt av et forhastet og lite gjennomtenkt arbeidslivseksperiment.

Og hva skjer så den dagen Norge igjen har behov for arbeidstakere fra utlandet og bemanningsbransjen ikke lenger eksisterer? Rekk opp hånda den som tror at de utenlandske arbeidstakerne magisk tropper opp på korrekt adresse med fiks ferdig D-nummer, sted å bo og ferdige HMS-kort i hånda.

Min påstand er at en seriøs og velfungerende bemanningsbransje er en like viktig brikke i et moderne samfunn som olje er i en forbrenningsmotor.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Opptatt av hvem som søker jobb, ikke hva de kan fra før

Les også

Det finnes et stort rom som vi muslimer kan utnytte for å tilpasse oss

Les også

«I Norge gjør vi det sånn og sånn» sender frysninger oppover ryggen

Les også

Det er ingen hemmelighet at vår bransje er en klimaversting