I Oslo er vi utrolig heldige. De aller fleste som bor her har et bibliotek ti-tjue minutter unna seg. Stereotypien om bibliotek er at det er nerdenes tilfluktsted, men bibliotek spiller en kjempeviktig rolle for demokrati og sosial utjevning: Uansett hvilken jobb og utdannelse foreldrene dine har, eller hvor i byen du bor, gir biblioteket tilgang til kunnskap.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Da jeg løp rundt med andre elever fra Sagene skole som barn, og det etter hvert ble for kaldt for å holde seg utendørs, endte vi ofte på et sted. Deli de Luca på Alexander Kiellands plass. En venn av meg hadde en Mix på Trosterud. En annen endte som regel opp på Helsfyr T-banestasjon.

Hvis du spør en hvilken som helst 15-25-åring er jeg ganske sikker på at de vil gi et lignende svar. Dette er ikke holdbart i den rause, inkluderende og tolerante byen Oslo er, og søker å være.

LES OGSÅ: Nå får unge på Holmlia sitt eget bibliotek – helt fritt for voksne

Uansett hvilken tid på døgnet det er

Alle bør ha et trygt, varmt og åpent sted å kunne flykte til. Et sted du ikke trenger å betale for å oppholde deg, og et sted der du slipper å møte på berusede mennesker. Det kan være biblioteket.

Det kan være åtteåringen som har kranglet med moren sin om godtestopp og rømt hjemmefra.

Det kan være russejenta som ser kjæresten sin være utro på fest og ikke tør å komme hjem full.

Det kan være barn med strenge foreldre som ikke får lov til å ha kjæreste eller venner på besøk, fordi de har en annen tro eller legning.

Noen Deichman-filialer har allerede en med ordning for å være i lokalet utenom bemannet åpningstid. Innen denne tidsperioden er det både videokameraer og vektere som kommer innom og sørger for at alt er trygt og ordentlig. Når dette fungerer godt fra 07.00-23.00 tilsier det at det går an å utvide til å gjelde hele døgnet.

Alle Oslos innbyggere kan plutselig få behov for et trygt, varmt og positivt sted å være, uansett hvilken tid på døgnet det er.

Les flere debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Når jeg løfter blikket fra boka og ser utover fjorden

Les også

Mangelen på tilhørighet kom ikke av seg selv

Les også

Dere som kritiserer Oslo kan ikke ha levd så lenge som meg

Les også

Etter to timer og 960 kroner, har vi ikke sett bildet vi kom for å se