(Oslodebatten)

Høyres unge stjerneskudd rømmer nå bystyret.

Lederen i valgkomiteen, Kristin Clemet, og lederen i Oslo Høyre, Morten Steenstrup, er rause med bortforklaringene. Også de som slutter unngår behendig å oppgi borgerkrigen som grunnen til at de forlater skipet.

Sannheten er uansett at dette er et sykdomstegn.

At sju av 15 takker nei til gjenvalg ved valget om snaut halvannet år, er ikke oppsiktsvekkende i seg selv.

Det som imidlertid er oppsiktsvekkende, er hvem som trekker seg.

Én ting er at de er unge. Det er fint i politikken. Men de er i tillegg meget talentfulle politikere. Tre av dem kom fra jobber som statssekretærer og politiske rådgivere i Erna Solbergs regjering. De som gir seg er folk som politiske partier ville gitt den høyre armen for å ha i folkevalgte posisjoner.

Saida Begum (34) var til alt overmål Oslo Høyres ordførerkandidat i 2019. Hun satser i stedet for fullt på karrieren som advokat i Sands, som har Oslo Høyres leder Morten Steenstrup som viktigste eier.

Camilla Strandskog (37) har også kastet inn håndkleet. Hun var politisk rådgiver i regjeringen, og fast møtende vara på Stortinget. Oslo bystyre? Nei, takk.

Jenny Clemet von Tetzschner (31) – ja, hun er datteren, til begge to – jobber i dag som politisk rådgiver for partileder Erna Solberg på Stortinget. Hun var forhåndskumulert i 2019, og er sett på som en av de største unge talentene partiet har. Men det akter hun ikke å spille ut i bystyresalen.

Nicolai Øyen Langfeldt (25) var nestleder i gruppen før han tok permisjon fra bystyret i fjor høst for å studere i Nederland. Han har vært komiteleder og heltidspolitiker, tross sin unge alder. Nå forsvinner han ut. At hans gode venn og politiske felle Øystein Sundelin går ut av bystyret er ikke så rart, gitt avskjeden han fikk i januar i fjor.

Til valget neste år har Høyre vært åtte år i opposisjon, etter at de hadde makten i 18 år sammenhengende.

I fjor så det meget mørkt ut for Høyres muligheter til å bli en del av en borgerlig flertall i 2023. Flere av stortalentene hadde liten tro på valgseier.

Men bildet har endret seg til Høyres fordel. Nasjonalt gjør Erna Solbergs parti det skarpt. Og nasjonale trender spiller inn i Oslo. Samtidig gjør Ap det svakt i regjering. Ved siste måling i Aftenposten ble Raymond Johansens Ap målt til 17,5 prosent. I tillegg har Oslo Høyre fått en leder i Morten Steenstrup som ikke er beheftet med de siste års brutalitet og blodsutgytelser.

Fortsetter disse bevegelsene, har Høyre en sjanse til å vinne makten tilbake. Man skulle tro at det ville økt lysten til å fortsette, men det gjør det tilsynelatende altså ikke.

Allerede i september skal ordførerkandidat og byrådslederkandidat velges, i en egen prosess. De to hovedaktørene bak fjerningen av Sundelin og Lunde tar imidlertid gjenvalg: Nåværende gruppeleder Anne Haabeth Rygg og byrådslederkandidaten i 2019, Eirik Lae Solberg.

Det sier seg selv at disse to nå er storfavorittene til å bli byrådslederkandidat og ordførerkandidat i 2023.

Jeg skal ikke kalle akkurat det et sykdomstegn.

Men jeg vil heller ikke kalle det en sunnhetstegn.