I forbindelse med behandling av konsesjonssaken for 420.000 volt kraftledning mellom Hamang i Bærum og Smestad i Oslo, valgte Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) å gjennomføre en befaring torsdag.

Befaringen foregikk på utvalgte punkter langs traseen.

Representanter fra begge kommuner ble invitert sammen med representanter fra NVE og Statnett. Det var ti personer til stede i hver gruppe.

Oslo kommune var representert ved Plan- og bygningsetatens Rune Clausen, bydel Ullern ved Ida Maria Saxebøl og byrådsavdeling for byutvikling ved Rune Raknes.

Det har vært markerte protester mot de to alternativene til å legge den nye kraftledningen, men ingen fra Aksjonsgruppen mot monstermaster i tettbygde strøk ble invitert med på befaringen.

Gruppen har over 5.000 medlemmer på Facebook.

Den billigste løsninger er å bytte ut dagens kraftmaster med 38 meter høye designmaster.

Det har lenge vært ventet en avgjørelse i saken.

  • Se også:

– Vi venter spent på en avgjørelse i saken siden NVE velger å gjennomføre en befaring så langt ute i saksløpet. Det må bety at de fortsatt ikke har bestemt seg, sier Petter Larsen i Aksjonsgruppen mot monstermaster.

Han håper befaringen betyr at det jobbes veldig grundig med saken.

Avgjørelse før eller rett over sommeren

Hvorfor så dere det som nødvendig med en befaring nå?

– I større konsesjonssaker pleier NVE å arrangere en befaring med berørte parter før vedtaket skal fattes, sier direktør for energi- og konsesjonsavdelingen Inga Nordberg i NVE.

Hun understreker at kommunene er en viktig part som representerer sine innbyggere.

– På befaringen torsdag ønsket vi at de skulle få anledning til å legge fram sine synspunkter igjen, sier Nordberg.

NVEs ledelse var med for å lytte til kommunens innspill, og se deler av traseen slik at også de får et best mulig innblikk i saken.

Statnett var med for å kunne fortelle om alternativene og svare på spørsmål underveis.

– Normalt ville vi hatt en åpen befaring der alle som ønsker kunne deltatt, men det er dessverre ikke mulig på grunn av koronasituasjonen.

Hva kom ut av befaringen?

– Det var nyttig for NVE å ha befaring sammen med kommunene og Statnett, for å i fellesskap kunne se på traseen og diskutere problemstillinger.

Statnett svarte på spørsmål og presenterte planene for de delene av traseen som ble besøkt.

– Sammen med Oslo kommune så vi blant annet på traseen ved Ullernåsen og Lysejordet skole, og vi var på Lysejordet for å se på området hvor Statnett har søkt om tverrslag i kabelalternativet, forteller Nordberg.

Kan du si noe mer om når det vil bli tatt en avgjørelse i saken?

Vi fortsetter arbeidet med denne saken, og regner med å fatte et vedtak enten før eller rett over sommeren, sier direktør for energi- og konsesjonsavdelingen Inga Nordberg i NVE.

Ny kraftledning fra Hamang til Smestad

Statnett har søkt NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) om konsesjon for å fornye en 13 kilometer lang kraftledning fra Hamang i Bærum til Smestad i Oslo. Den nye løsningen er tenkt å fungere frem til år 2100.

I dag fører kraftledeningen 300.000 volt.

En ny kraftedning vil føre 420.000 volt.

Både Oslo og Bærum kommune har hatt innsigelser.

Det foreligger flere alternativer for gjennomføring:

  • Alternativ nummer 1: Luftledning med 38 meter høye master, de såkalte monstermastene.
    Dette er rimeligste og anbefalte alternativ.
  • Alternativ nummer 2: Å grave ned kraftledningen i en grøft. Det er søkt om tunnel på den siste strekningen mot Smestad transformatorstasjon.
  • Aksjonsgruppen ønsker å gå lenger: Å legge hele kraftledningen i tunnel. Statnett har ikke søkt om dette alternativet. Det er en betydelig dyrere løsning.

Energi - og oljedepartementet har siste ord i saken.