Ved flere anledninger i sommer har plakatene dukket opp på forskjellige steder i Oslo. Først i form av en falsk reklameplakat for Politihøgskolen, som henspilte på «knulletorsdag»-bråket fra 2020.

Deretter i form av falske etterlysninger av statsadvokat Geir Evanger og politioverbetjent Jan Erik Bresil, begge profilerte medlemmer av interesseorganisasjonen Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF).

Som Avisa Oslo omtalte tidligere i august, står det at de to er siktet for henholdsvis «meget betydelig innførsel av hasj og MDMA» og «ulovlig tvangsmiddelbruk og ulovlige bierverv». Bresil beskyldes også for å utgi seg for å være fra politiet.

Plakatene er påført logoene og kontaktinformasjonen til politiet og Spesialenheten for politisaker.

– Vil foretas etterforskning

Nå opplyser Oslo politidistrikt at de etterforsker forholdet.

– Det vil foretas etterforskning i saken, skriver politiadvokat Sigrid Morseth i en e-post til Avisa Oslo onsdag.

Hun utdyper at politiet kan etterforske slike forhold på bakgrunn av lovbestemmelsen om privatlivets fred.

– Det kan være et lovbrudd innenfor krenkelse av privatlivets fred, sier Morseth.

– Hva tenker politiet overordnet om at det rettes grove anklager mot navngitte personer?

– Det er alvorlig at det rettes anklager i det offentlige mot navngitte personer, ikke minst for de det gjelder, svarer politiadvokaten.

Kontroversiell organisasjon

Tidligere har Spesialenheten for politisaker uttalt at «misliker sterkt» at deres logo blir misbrukt av andre som utgir seg for å være dem.

– Vi vil foreta en nærmere vurdering om og eventuelt hva vi skal foreta oss i anledning dette, sa Liv Øyen, leder av etterforskningsavdelingen i spesialenheten da Avisa Oslo gjorde henne oppmerksom på plakatene for halvannen uke siden.

Avisa Oslo er ikke kjent med hvem som står bak plakataksjonene, men NNPF har gjort seg bemerket som en sterk motstander av avkriminalisering av ulovlig rusmiddelbruk. I juli i fjor satte den daværende borgerlige regjeringen ned Rolleforståelsesutvalget. Utvalget skal granske rolleforståelsen mellom politiet og rusreform-kritiske NNPF, som har 3600 medlemmer, de fleste av dem ansatte i politiet.

Jan Erik Bresil, som er leder i NNPF, har ikke ønsket å kommentere plakatene.

Geir Evanger har på sin side uttalt at aksjonen «retter seg mot hans virksomhet som statsadvokat» – ikke hans verv som nestleder i NNPF.

– Jeg har rapportert dette til min nærmeste leder og bedt om at de følger det opp i egen etat, og at Riksadvokaten orienteres. Jeg regner med at mine ledere følger opp dette på en hensiktsmessig måte, har han uttalt til Avisa Oslo.