– Raymond kan ikke trykke på en knapp 16. mai, så står korpsene i gata. Det må øves og trenes, og derfor må byrådet si ja eller nei nå, slår styremedlem i Norges Musikkorps Forbund, Jørgen Foss fast.

Han forteller at han har fått mange fortvilte henvendelser fra korpsentusiaster som «er i villrede» i forkant av årets nasjonaldagsfeiring.

– I Oslo venter 117 korps og flere tusen musikanter på om de får gi Oslos befolkning en følelse av 17. mai eller ikke. Korpsene har sagt klart ifra til byrådet at 1. mai er siste mulighet for å få et ja eller nei på om det blir korps i gatene på nasjonaldagen, forteller han til Avisa Oslo.

– Det er lov

Foss forteller at mange korps ikke har fått spille sammen siden november.

– For veldig mange korps er det allerede for sent. For noen vil det være mulig, men slik reglene er nå, fungerer det ikke.

På spørsmål fra Avisa Oslo om en avklaring, svarer kulturbyråd Omar Samy Gamal følgende:

– Jeg kan berolige Jørgen, og alle som ønsker seg korps på 17. mai, med at det er lov.

Gamal forklarer de nye reglene med at skolekorpsene kan øve i grupper på 20, med god avstand. For voksenkorpsene gjelder grupper på ti personer, med en meter mellom seg, og god avstand mellom gruppene.

– Det er ikke lett å øve under slike forhold, og jeg er takknemlig for at mange gjør det likevel, skriver kulturbyråden i en e-post til Avisa Oslo.

For selve 17. mai-dagen, er reglene at de fleste arrangement er forbudt i Oslo.

– Men marsjering med korpset uten at det er annonsert og spontane konserter er lov, det regnes ikke som arrangement. Det er også lov å samle ti personer til arrangementer utendørs eller til private samlinger. Det er fortsatt viktig at man begrenser den sosiale kontakten og at man holder avstand til hverandre, forteller han.

Forventer tydelig beskjed

Da Foss får høre kulturbyrådets svar, blir han glad, men:

– Jeg vet ikke om jeg ble så mye klokere av svarene. Politikere må skjønne hvordan det er å sette sammen korps. Det handler om dirigenter, foreldre, øving og trening – det er et kjempemaskineri som skal i gang for at vi skal kunne feire 17. mai. Jeg får mange henvendelser fra korpsforeldre, musikanter og andre som ikke skjønner hva kommunen vil at vi skal gjøre, og man er livredd for å gjøre feil.

Han forteller at flere korps uttrykker at årets 17. mai bli den første gangen på 100 år de ikke skal spille, og poengterer viktigheten av klare retningslinjer:

– Kommunen, Oslo musikkråd og Norges musikkorpsforbund må sette seg sammen og komme med en tydelig beskjed til korpsene. Korpsmusikanter finnes i alle aldre, og slik regelverket er nå, fungerer det ikke å få stabla korps på beina.

Betyr ekstra mye i år

– Jeg håper at korpsene får lov til å ha pop-up konserter og skape en følelse av feiring for folk.

Jørgen Foss forteller at man i år trenger «lyden av håp i gata når korpsene kommer» mer enn noen gang.

– Det er ikke 17 mai uten «Gammel jegermarsj» i gatene, vi et hvor mye dette betyr for folk.

Gamal er enig:

– Jeg vet at korpsene strekker seg langt og øver på spreng for å få det til. Det har vært veldig vanskelig å drive med korps og kor dette året, og det skal bli deilig når vi kan komme i gang med mer normale aktiviteter igjen. Det å høre korpsene på 17. mai er jo en stor glede rundt i byens nabolag, så selv om man ikke har fått øvd det man skulle ønske, så skal dere som spiller denne dagen vite at dere bringer håp, og at jeg tror folk blir ekstra rørt i år.