For 17 år siden ga elektronikabandet Palace of Pleasure bort Spellemannprisen de fikk i 1999.

Den gjeve prisen skulle fungere som dørhåndtak på rockeklubben Garage Oslo.

Ville lage oppstuss

– Vi var unge og naive, og kanskje litt arrogante, ler vokalist, keyboardist og bassist Jørund Skaug.

– Vi syntes det var gøy å lage litt oppstuss rundt Spellemann, og tøyse med en såpass ærverdig pris.

Men moroa ble kortvarig. Garage Oslo stengte dørene, og samtidig forsvant prisen sporløst. Nå vil bandet ha den tilbake.

Bandet fikk sin første spellemannspris i 1997. Da loddet bandet den ut, og ifølge Skaug var prisen «litt ute på vandring» før den kom tilbake til øvingslokalene til bandet. I 1999 fikk bandet sin andre spellemann for albumet Popaganda. Det er denne de nå etterlyser.

Ifølge Skaug har det vært en slags tradisjon i musikkmiljøet å donere bort priser som dørhåndtak til veletablerte musikkscener og rockeklubber. En skikk som begynte på Garage i Bergen.

Da Garage kom til Oslo og tok over lokalene etter legendariske «So What!» i Grensen, ga bandet gladelig bort prisen sin.

– Det er litt diffust hva som skjedde, innrømmer Skaug

– Jeg er faktisk litt usikker på om de hadde rukket å lage dørhåndtak av prisen, eller om den bare sto i baren, men da Garage stengte etter relativt få år, så noen sitt snitt og nappet med seg prisen.

Har du sett harpa?

Teorien er at harpa har stått på en bokhylle eller en peishylle et sted i Oslo, sier Skaug.

– Vi vet jo ikke, men er nysgjerrige på hvor den har endt opp. Det hadde vært ekstra artig, om vi kunne få historien bak tyveriet.

For nå har bandet nemlig angret seg, og etterlyst prisen. Rundt omkring i hele Oslo henger lapper med overskriften «Har du sett denne harpa?» og et bilde av den forsvunne skatten.

– Hvorfor vil dere ha den tilbake nå?

– Vi angrer litt, ler Skaug.

– Da vi ga den bort var vi unge og litt arrogante. Nå er vi blitt middelaldrende og sentimentale, og vil gjerne ha den tilbake.

Lover amnesti – og gjesteliste

Palace of Pleasure har nylig sluppet ny musikk, og fredag spiller bandet på Jaeger Oslo: I de samme lokalene som prisen forsvant fra for rundt 16 år siden. Nå lover bandet amnesti hvis tyven kommer med prisen på fredag.

– Vi bærer ikke nag, og fikk vel som fortjent da den ble stjålet. Men det hadde vært veldig fint å få den tilbake, sier Skaug.

– Vi lover amnesti og gjesteliste mot avlevering på giggen. Det er «no questions asked», og vi er bare takknemlige for tilliten. Selv om det er ekstra gøy hvis tyven kan fortelle litt om hvor den har vært også.

– Er det tilfeldig at etterlysningen kommer nå, samtidig med at dere skal holde konsert?

Skaug ler litt.

– Hvis man er skikkelig kynisk, så kan man sikkert se det som et PR-grep, men så kyniske er vi ikke. Vi er blitt gamle og sentimentale. Det er et ektefølt ønske om å få den tilbake, sier han og legger til:

– Også hadde det vært ekstra fint om den dukket opp på gigen, i de lokalene som vi har spilt i så mange ganger. Da blir det full circle for historien.

Butikkene rømmer Bygdøy allé: – Jeg vil ha tilbake gata mi

Omar (29) lover spektakulær utendørs ravefest med flammekastere og lasershow