– Det er dessverre slik at når ting blir vanskelige, har vi mennesker en tendens til å angripe de andre, sier den tidligere Oslo-ordføreren Fabian Stang til Avisa Oslo.

Han reagerer kraftig på angrepet fra partifellen, og trekker paralleller til mobbing mellom barn og unge:

– Vi hadde en episode med barn som ble utsatt for smittemobbing: Elever ved skolene mobbet andre de trodde var smittet. Dette er ikke noe barn finner på selv, men noe de tar etter oss voksne, sier Stang og legger til:

– Dette angrepet fra Molde-ordføreren, det blir for meg beviset på hvorfor barn blir så ufyselige som de blir. Vi voksne må la være med slike utspill og hets.

– Plumpt og dumt

Han mener at oppildning av en by mot bygd, eller by mot by, er det siste man trenger i en pandemi:

– Tenk om en skulle begynne å hetse hverandre mellom bydelene her i Oslo? Det må vi holde oss for gode til. Vi må stå sammen i denne krisen. Og Molde skal vite at når de trenger vår støtte, så skal vi være der på sekundet og aldri hetse dem, sier Stang og legger til:

– Også er selvfølgelig pandemi også politikk, men det er en diskusjon vi politikerne skal ta oss imellom. Dette utspillet oppfatter jeg på ingen måte som noe som har med partipolitikk å gjøre. Jeg oppfatter det sum plumpt og dumt, sier Stand.

– Har du noen oppfordringer til Torgeir Dahl etter dette utspillet?

– Jeg syns å huske da jeg var ordfører og sa dumme ting, så sa jeg unnskyld og gikk videre, avslutter Stang.

Står fast ved kritikken

Ordfører i Molde, Torgeir Dahl (H) sier til Avisa Oslo at han står fast ved sine uttalelser, men understreker at det er en kritikk av byrådet:

– Dette er ikke en kritikk av befolkningen i Oslo, men av det politiske lederskapet, sier han.

Han mener at Raymond Johansen uriktig har fremstilt det som om han kritiserer befolkningen:

– Hele Norge er avhengig av at Oslo lykkes, og vi heier på Oslo. Jeg har stor forståelse for at folk har nådd en tålegrense. Mitt anliggende er det politiske lederskapet.

– Så dette handler ikke om en Oslo-fiendtlighet fra distriktene?

– Nei. Dette handler om at det har vært dårlig lederskap i Oslo. Raymond Johansen er inkonsekvent, og velger noen ganger å skjule seg bak regjering, mens han andre ganger ber om mer frihet. Dette kan skifte på et døgn, og vanskeliggjør kommunikasjonen.

Kaller byrådets respons lite konstruktivt

– Hva mener du byrådet har gjort feil?

– Oslo har ikke utvist tilstrekkelig testkapasitet og god kommunikasjon fra innbyggerne. Det har vært for mye generelle tiltak og for dårlig smittesporing, sier Dahl.

Molde-ordføreren peker på at de selv har vært på rødt nivå, med stort smitteutbrudd to ganger i Molde, men at de begge gangene raskt snudde situasjonen.

– Man ser også store forskjeller på hvordan Bergen og Oslo har håndtert og lykkes i pandemien.

– Nå bor det like mange i bydel Stovner som i Molde, og Oslo er adskillig mer trangbodd enn andre byer i Norge. Samtlige som bor her arbeider i andre bydeler, og er avhengige av kollektivtransport til jobb. Det er vel litt ulike forhold å ta hensyn til?

– Det stemmer nok at mobiliteten i Oslo er krevende, og at folk bor annerledes, men jeg mener at byrådet skulle prioritert annerledes. Byrådet innrømte tidligere at de ikke hadde hatt god nok kommunikasjon og testkapasitet i starten av pandemien, men nå syns jeg de er for dårlige til å ta kritikk. Nå fremstiller de det som om alt er perfekt, og det syns jeg er lite konstruktivt.

– Så du mener ikke at dette utspillet skaper en mobbekultur?

– Nei, vi politikere må tåle å bli evaluert.