(Ringerikes Blad): – Målet med denne uttalelsen er å si hva vi som pårørende til den avdøde ønsker overfor pressen, og å bidra til å roe ned spekulasjoner rundt dødsfallet, heter det i en melding fra et familiemedlem som familien er enige om at skal uttale seg anonymt.

Nyheten om dødsfallet ble bekjentgjort av Gran kommune onsdag denne uke. Det ble opplyst at en mann i 60-årene var død, og at det ble tatt en covid-19-test som var positiv.

Det er foreløpig uklart hvor mange smittetilfeller som kan knyttes til hendelsen. Det er på det rene at fire personer i Jevnaker er knyttet til smitten i Gran.

Flere personer fra Oslo skal ha deltatt i arrangementer på låven i Gran.

Rammet av sykdom

Familien bekrefter dette, og supplerer informasjonen for å bidra til å roe ned spekulasjoner.

– Nære familiemedlemmer var klar over at mannen var syk. Han ble oppfordret til å søke helsehjelp, men det ville han ikke. Siste telefonkontakt var mandag kveld. Da vi ikke fikk kontakt med ham tirsdag formiddag, tok familien seg inn i boligen hans. Han ble funnet død, og nødetatene ble tilkalt. Det ble rutinemessig tatt en covid-19-test, som viste seg å være positiv, sier familien.

De slår fast at Hans Kristian Gaarder ble rammet av sykdom.

– Dessverre med dødelig utgang. Obduksjonsrapporten vil gi svar på hva han døde av, heter det i meldingen.

Ber om ro

Det skal ha vært arrangementer på Gaarders eiendom i palmehelgen, muligens både 26. og 27. mars.

Gran kommune har bedt om bistand fra helsedirektoratet i oppfølgingen av situasajonen. Direktoratet bekrefter at de har bistått kommunen.

- Vi har blitt kontaktet av kommuneoverlegen om hvilke regler som gjelder for arrangementer, og har informert om reglene, opplyser helsedirektoratet til Ringerikes Blad.

Kommunen vurderer å politianmelde forholdet.

– Familien tar avstand fra brudd på smittevernregler som skal ha skjedd på eiendommen til den avdøde.

Kritiske til identifisering

Familien er kritiske til at det er brukt navn og bilde på avdøde.

– Ingen i familien har samtykket til at avisene bruker navn og bilde på avdøde. Vi opplever at det er svært tidlig å gå ut med navn og bilde, heter det i uttalelsen.

De beskriver at dette har vært en stor tilleggsbelastning for familien.

– Dersom navn og bilde trykkes er det i strid med familiens ønsker. Vi ber derfor om at mediene viser hensyn og er varsomme når det gjelder identifisering og bildebruk, heter det i uttalelsen.

Nå ber familien om ro, og ønsker ikke å si noe mer utover denne uttalelsen.

– Vi ønsker verdighet rundt dødsfallet og sorgprosessen vi skal gjennom.