Anoushka Nordby (25) jobber som frivillig for miljøorganisasjonen Fjord Cleanup, som arbeider for et renere marint miljø i indre Oslofjord.

Lørdag var hun på en tur i Oslo sentrum, og da hun gikk forbi bukta ved Operaen så hun et trist syn i vannet.

– I den bukta samler det seg opp mye og lørdag ettermiddag lå det en død sel der, i tillegg til en død fugl, forteller hun.

  • Se video i toppen av saken!

Rydder ofte

To ganger i uka gjennom sommeren, og en gang i uka om vinteren, er Fjord Cleanup ute og rydder områder i Oslofjorden. Tidligere i sommer markerte de at de hadde plukket opp ti tonn søppel, og at de hadde samlet opp over 100 el-sparkesykler, så langt i år.

Nordby har vært med på ryddingen gjennom sommeren, og forteller at området der den døde selen lå lørdag er det område med mye forsøpling og forurensning.

– Dette området rydder vi i alle fall annenhver uke. Det samler seg mye her, og det er trist å se, sier hun.

Mye sel i fjorden

Kjell Tormod Nilssen, forsker ved Havforskningsinstituttet, har tidligere uttalt til Avisa Oslo at det ikke er uvanlig at sel trekker innover i fjorden. Han forteller at de nemlig kan være svært sosiale:

– Særlig mellom artsindividene. De ligger i tette grupper på land, både havertene og steinkobbene, men disse to artene ligger ikke sammen. Av og til kan man observere enkeltindivider av havert sammen en flokk steinkobbe på land.

Anoushka Nordby har også møtt på sel i Oslo tidligere, men den gangen var det langt hyggeligere. I februar kunne hun fortelle Avisa Oslo at hun møtte på en av de lekne individene oppover Akerselva en morgen hun var på vei til jobb:

På spørsmål om hvordan hun syntes det var å se selen hun møtte på lørdag sier hun at hun håper det var naturens gang at selen døde – og at ikke den døde på grunn av forsøpling.

– Jeg tenker og håper det er naturens gang, samtidig vet jeg hvor mye søppel det er i fjorden som dyr kan skade seg på , sette seg fast i etter spise, så det kan også være tilfelle her. Sånn sett kunne det være interessant om de som har ansvar for å fjerne selen kunne undersøkt hva den har i magen, og om den har fått i seg noe annet enn den maten den skal ha, sier hun.

Her svømmer delfinene utenfor Nordstrand

Ikke fjernet

Hun har ikke fått varslet noen om at selen ligger der når Avisa Oslo snakker med henne. Da hun gikk en tur med hunden like før klokken 15.00 lørdag lå selen på samme sted.

Da en sel ble funnet strandet i Hvervenbukta tidligere i år var det Bymiljøetaten som hentet den, mens da det ble funnet en død steinkobbe på Lindøya i sommer var det Fiskeridirektoratet som hadde ansvaret, selv om Bymiljøetaten endte opp med å fjerne dyret.

– Hvor lenge tror du denne selen har ligget død i vannet?

– Jeg er opptatt av vann, men kan ikke så ekstremt mye om det at jeg kan si noe om hvordan den har dødd eller hvor lenge den har ligget, men den har nok ikke dødd i dag. Enkelte steder ser det ut som skinnet er i ferd med å falle av, avslutter Nordby.