Oslo kommune har kun to ganger besluttet å belyse Rådhuset.

Den ene var høsten 2015, da Rådhuset ble lyst opp i blått i forbindelse med FNs markering av bærekraftsmålene.

Den andre gangen var i fjor, etter at Russland invaderte Ukraina. Da kunne man i ti dager kunne man se det ukrainske flagget lyse opp Rådhuset.

Siden har det kommet flere ønsker om å lyse opp og flagge for å vise støtte og solidaritet.

I et møte i Forretningsutvalget tidligere denne måneden, ble det fremmet forslag om flagging og lyssetting av det palestinske flagget på Rådhuset, i forbindelse med FNs internasjonale solidaritetsdag for det palestinske folk 29. november.

Nå har byrådet kommet med sin vurdering.

– Uheldig

– Min vurdering er at det bør utvises varsomhet med å bruke Rådhuset til å uttrykke støtte eller markere politiske standpunkter gjennom flagging og lyssetting. Rådhuset skal være et hus for alle innbyggere i byen uavhengig av politisk ståsted, religion og livssyn, og ikke bidra til polarisering i det offentlige ordskiftet, skriver byrådsleder Eirik Lae Solberg i et notat til bystyret.

I saker knyttet til norsk utenrikspolitikk, må Oslo kommune «trå særlig varsomt», understreker han.

– Det vil være uheldig hvis Oslo kommune fatter vedtak om flagging og/eller lyssetting av Rådhuset som kan bidra til å vanskeliggjøre nasjonale myndigheters arbeid. Dette gjelder også under den pågående krigen på Gaza.

Han deler «den forrige byrådslederens syn om at det ikke er riktig å flagge med det palestinske flagget på FNs internasjonale solidaritetsdag for det palestinske folk».

Men:

– De forferdelige lidelsene for sivilbefolkningen på Gaza tilsier imidlertid at det gjøres et unntak. Jeg støtter derfor at Oslo kommune i år flagger i forbindelse med FNs internasjonale dag for solidaritet med det palestinske folk 29. november, sier han videre.

Lae Solberg anbefaler at det flagges både med det palestinske flagget, og med FN-flagget.

Han legger til at han vil «sterkt understreke» at det er lidelser i sivilbefolkningen på begge sider av krigen. Byrådslederen sier derfor at det er viktig at kommunen også viser sin støtte til et planlagt arrangementet 26. november:

En markering for at det er 81 år siden skipet D/S Donau forlot Akershus festning med 529 jøder om bord, som ble sendt til konsentrasjonsleir for å bli myrdet.

– Dagen markerer også at det er 50 dager siden Hamas’ angrep på Israel 7. oktober der mange sivile ble drept eller bortført og tatt som gisler. Jøder som bor i Oslo og andre steder opplever økende antisemittisme og stor utrygghet. Jeg støtter derfor at en slik markering finner sted og ønsker å bidra til det.

– En gledens dag

Det var Rødts bystyregruppeleder Siavash Mobasheri som fremmet forslaget om å lyse opp Oslo rådhus i fargene til det palestinske flagget.

Med bystyrets vurdering blir det ingen lyssetting – men flagging.

Mobasheri er likevel fornøyd, sier han til Avisa Oslo:

– Det er helt greit. Det viktigste er at vi markerer 29. november, sier han, og utdyper:

– Jeg er glad for at det nye byrådet er enig i at det er viktig å markere FNS internasjonale solidaritetsdag for det palestinske folk. Det er spesielt viktig med tanke på den brutale krigføringen mot sivile palestinere på Gaza, og fordi mange palestinere som bor i Oslo er rammet.

Han kaller avgjørelsen for «en gledens dag».

– Jeg håper vi kan få en fin markering 29. november, og at vi viser solidaritet med folk som befinner seg på Gaza og Cestbredden.

I notatet fra byrådslederen, informerer han også om at byrådet forbereder en sak til bystyret om retningslinjer for lyssetting av kommunale bygg.

«I saken legges det opp til en svært restriktiv praksis», skriver Eirik Lae Solberg.

Les også

Jeg møter opp i regnet, fordi jeg husker det som møtte meg i Palestina