Etter at anken er behandlet i Borgarting lagmannsrett, er 43-åringen også dømt til å betale noe mindre erstatning til de etterlatte.

Begrunnelsen er situasjonen som hadde oppstått mellom offeret og 43-åringen før drapet fant sted i Tordenskiolds gate.

I Oslo tingrett lød dommen på fengsel i 13 år, og en erstatning til de etterlatte på 661.552 kroner.

43-åringen er i lagmannsretten dømt til fengsel i 12 år for drapet, og må betale i alt 600.000 kroner i erstatning til de etterlatte.

Ikke nødverge

Drapet i Tordenskiolds gate 19. juli 2021 ble meldt klokka 17.44 denne dagen. En rekke vitner så en mann skyte to skudd fra utsiden av bilen.

– [...] Drapet ble utført med flere pistolskudd og bar preg av en henrettelse med et fast og sterkt forsett, bemerker lagmannsretten.

43-åringen har i begge rettsinstanser hevdet at han skjøt sin mangeårige bekjente i såkalt preventiv nødverge, avverging av et fremtidig angrep.

To av skuddene ble avfyrt fra utsiden av bilen, det første skuddet ble avfyrt fra baksetet, gjennom passasjersetet.

43-åringen ble pågrepet på stedet.

– Lagmannsretten er overbevist om at det, da skuddene falt, ikke var noe pågående eller umiddelbart forestående angrep, skriver dommerne i Borgarting lagmannsrett, som mener den påståtte nødvergehandlingen verken var nødvendig for å avverge fremtidige vold- og trusselsituasjoner, eller forsvarlig.

Derfor ble straffen kortere

Nedsettelsen av straffen med ett år er av lagmannsretten derimot begrunnet etter straffeloven paragraf 78 bokstav c, der det heter at det skal tas i betraktning i formildende retning ved straffutmålingen at lovbruddet «i betydelig grad er foranlediget av den skadelidtes forhold».

– Lagmannsretten mener at skadelidtes forhold (offerets forhold, journ.anm.) her gir grunnlag for en merkbar nedsettelse av straffen, skriver dommerne.

Fordi retten kom til at det på drapsdagen var en konkret fare for at offeret kunne utøve alvorlig vold mot 43-åringen, ble også erstatningen til de etterlatte redusert med samme begrunnelse.

De etterlatte får en halv million kroner og får dekket andre utgifter med 100.000 kroner.