Onsdag går Oslo sin varmeste dag i vente hittil i år, med temperaturer opp mot 30 grader. Den varme luften i kombinasjon med vind og tørr skogbunn, representerer også stor fare for skogbrann.

Meteorologisk institutt har satt opp faregraden til rød, altså stor fare, i sin skogbrannindeks for onsdag. Torsdag er faregraden noe nedjustert, men fremdeles på gult nivå.

– Budskapet om at vi må være forsiktige med flammer i skogen, har gått igjen i alle år. Det som er problemet er at folk tror at dersom de for eksempel setter opp en primus, så har de full kontroll, sier Knut Halvorsen, innsatsleder i Oslo brann- og redningsetat (OBRE).

– Om den primusen velter, i kombinasjon med tørr skogbunn, varm luft og litt vind – da går det fort, før du rekker å reise deg, advarer han.

– Drar fort av gårde

Avisa Oslo møter Halvorsen ved Ulsrudvannet i Østmarka, et yndet utfartssted på godværsdager. Han er bekymret for det neste døgnet – og ikke bare for skogsbrann:

– Om vi ser på utrykningsstatistikken, kommer vi til å kjøre på mye balkongbranner. Det er ikke bare skogen som er lett antennelig, men også blomsterpotter, tørr trekledning, små søppelskur og så videre. Det er slike hendelser vi kommer til å ha det neste døgnet, sier han.

– Frykter du skogbrann?

– Ja. Fram til vi får store mengder regner, frykter jeg skogbrann. I tillegg er det litt vind nå. Det har blåst i hele sommer. Da drar det fort av gårde, sier han.

– Ser du røyk fra skogene, er det bare å varsle oss på 110, oppfordrer Halvorsen, som understreker at det er bedre å ringe en gang for mye enn en gang for lite.

Egen indeks

Skogbrannfareindeksen for Norge er basert på den kanadiske Fire Weather Index, men tilpasset norske forhold.

Sentrale værparametre er lufttemperatur, luftfuktighet, nedbør, vind og snø. Kombinasjonen av disse parameterne gir en indikasjon på skogbrannfaren. Når det ikke er regn, øker faren for skogbrann. Hvis det i tillegg er vind, øker faren enda mer.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap meldte denne uka at ytterligere ett helikopter er satt inn i slokkeberedskapen på Østlandet. Helikopteret ble satt inn i beredskap fra Kjeller mandag denne uka.

De to andre er stasjonert på flyplassene på Torp og Kjevik.

Les også

Det blir enda mer ekstremvær – og det gjør ikke unntak for Oslo