Vinteren har så langt bydd på mye snø, kulderekord og busskaos. For ikke å glemme feilparkering, på feilparkering, på feilparkering, på feilparkering.

Og vinteren er fremdeles ikke over: Mandag 12. februar meldes en ny runde med snø.

– Beregn litt ekstra tid, særlig de som skal kjøre, foreslår vakthavende meteorolog Håkon Mjelstad.

Det anslås er at det skal komme rundt 10–20 centimeter snø fra mandag morgen til tirsdag morgen.

Ruter og Sporveiens plan

Også dem som skal ta kollektivt må trolig beregne ekstra reisetid.

– Vi har litt dårlig historikk på snø i Oslo, med tanke på å håndtere det. Litt «bad track record», fortsetter meteorologen.

Dagen før snøen skal ankomme tar AO kontakt med pressekontakt i Ruter, Pernille Aga, for å høre hva de tenker om morgendagen.

– Vi planlegger for normal drift, men følger selvfølgelig med på hvordan været utvikler seg, forteller hun.

Kommunikasjonssjef i Sporveien, Ina Helen Østby, forteller at de også forutsetter normal drift, og er opptatt av å kjøre alle avganger som planlagt.

– Det skal gå greit

All snøen kommer altså ikke på én gang. Men den kan imidlertid komme i en føyk, da det skal blåse en del.

– Det hjelper at det skal snø over et helt døgn. Da blir nedbøren dratt utover, og da tenker jeg at det skal gå greit, sier Håkon Mjelstad.

Etter at snøværet har gitt seg på tirsdag blir det mildere. Dessverre kan det bety regn utover i uka, noe som igjen kan fryse på til hålke om nettene.

– Når det først snør, ønsker vi at det holder seg på den kalde og tørre siden. Vi får følge med og håpe at det blir minst mulig regn, forteller meteorologen.

Opplever flere langvarige stanser

Feilparkerte biler har vært en stor utfordring for trikkens fremkommelighet i vinter, og det er noen gater som har vært mer påvirket enn andre.

– Det er utrolig dumt at én personbil skal forsinke en eller flere trikker. Det er de reisende om bord som blir skadelidende, og som ikke kommer seg dit de skal, forteller Østby i Sporveien.

Trikken har i utgangspunktet veldig god fremkommelighet, også i snø, forteller kommunikasjonssjefen. Det er først når andre medtrafikanter hindrer fremkommeligheten at det blir utfordrende for trikken.

– Folk feilparkerer hele året gjennom, men vi opplever langt flere stans, og mer langvarige stans de gangene hvor det kommer mye snø på en gang, forteller Østby.

Kommunikasjonssjefen oppfordrer de som skal parkere om å forsikrer seg om at det er god nok plass.

– Beregn heller ekstra plass, enn å regne med at det går greit.

LES MER: