I år har 20.184 personer fra Oslo søkt om videregående opplæring. Det gjelder både til skole eller bedrift. Det er 908 flere enn i fjor.

Selv om det er flere søkere til videregående opplæring, er det en nedgang på én prosent i yrkesfag.

Fag blant bygg og anlegg har fått flere søkere, mens restaurant- og matfag, salg, service og reiseliv og helse- og oppvekst har fått færre søkere.

Inga Marte Thorkildsen, byråd for oppvekst og kunnskap, mistenker at pandemien kan være noe av årsaken.

– Det har vært mye permitteringer og usikkerhet rundt driften i mange bransjer, og dette kan ha fått noen potensielle søkere til å revurdere sine valg, sier byråden i en pressemelding.

Ønsker flere til yrkesfag

Det har vært flere søkere på studiespesialisering i år, mens musikk, dans og drama og medier og kommunikasjon har sunket litt.

– Vi skulle selvfølgelig ønske at søkingen til yrkesfagene fortsatte å øke, slik den har gjort over de senere årene. I fjor og i år har vi stått i en pandemi hvor en del yrkesfaglige bransjer har vært særlig utsatt for permitteringer og usikkerhet rundt driften. Det er generelt krevende å rekruttere til yrkesfagene i Oslo, uavhengig av pandemien, sier Thorkildsen.

Les også

Denne bydelen er preget av korona. Folk drømmer seg vekk: – Jeg synes egentlig det er rart at det er så mye smitte her

Hun forteller videre at utdanningsvalg ofte går i arv og veldig mange unge i Oslo har få eller ingen blant sine nærmeste som har fagbrev. Målet er å få en av tre søkere til videregående i Oslo å søke på yrkesfag.

– Vi er et lite stykke unna, men trenden er likevel klart oppadgående. Vi må få flere unge til å se at yrkesfag faktisk er det mest fleksible utdanningsvalget de kan ta. Det kan lede både til fagbrev og elevene kan relativt enkelt også oppnå studiekompetanse om man ombestemmer seg.

– For sent

Første møtet med yrkesfagene er for mange elever gjennom en brosjyre eller åpen dag i 10. klasse.

Det er for sent, mener byråden. Som tiltak har de etablert «arbeidslivets skolesekk» i samarbeid med bransjene, slik at elevene får smakebiter fra yrkesfagene tidligere.

Overvekt av skoler med yrkesfaglinjer er plassert sør og øst i Oslo.

– Vi vet at geografisk nærhet også har betydning for valget av utdanningsprogram og skole. Det er vanskelig å få ungdommer vest og nord i Oslo til å søke seg til yrkesfag på østkanten. For å få flere til å velge yrkesfag i Oslo må vi i nye skoleprosjekter på videregående og ved eventuelle utvidelser av eksisterende skoler være bevisste på hvor vi plasserer yrkesfaglinjer, sier skolebyråden.

Antall søkere til yrkesfag

  • 2016: 1294 - 21,8 %
  • 2017: 1422 - 24,3 %
  • 2018: 1507 - 25,1 %
  • 2019: 1727 - 26,7 %
  • 2020: 1799 - 27,3 %
  • 2021: 1744 - 26,3 %

Fullstendig søkertall til videregående skole og læreplass for 2021 finner du her.