(Oslodebatten)

Færre hender trøster små fotballspillere med skrubbsår, vasker startnumre og steker vafler. Det er også færre som kommer for å kjøpe vaflene, og det er færre barn på idrettsarenaene. Samtidig som antall medlemmer i idrettslag har sunket med drøye 15. 000 under pandemien, har andelen som oppgir at de har gjort en form for frivillig arbeid gått ned fra 63 til 55 prosent, ifølge organisasjonen Frivillig Norge.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Heldigvis er det lyspunkter. I 2021 stoppet frafallet og pilene pekte oppover igjen. Likevel har pandemien satt tydelige spor i Oslo-idretten. Det vil ta tid å komme tilbake til gamle høyder da «alle» deltok og hadde en rolle i den lokale klubben eller foreningen. Idretten i Norge har som mål å ha like høy deltakelse i 2022 som i 2019. Da er rekruttering av frivillige til verv i klubbstyrer, som trenere og ikke minst til dugnader viktig.

Kostnader er en barriere – Oslo stikker seg ut

I en undersøkelse vi gjennomførte høsten 2021, kom det frem at en av seks foreldre hadde opplevd å måtte ta barnet ut av en idrett fordi det var for dyrt. 28 prosent svarte at de har valgt å ikke introdusere barnet for en idrett på grunn av at den koster for mye. I Oslo var resultatene enda dystrere.

Det viser hvor viktig det er å holde kostnadene lave i idretten. Frivillighet og dugnad er en sentral del av den norske modellen for idrettslag og foreninger og en nøkkel til å holde kostnadene nede. Uten de frivillige er det fare for at utgiftene til klubbene blir større, og dermed at kostnadene for deltakelse øker.

LES OGSÅ: Oslo-klubb slår alarm – må øke medlemsprisen: – Svært bekymret

Ryggraden i mange lokalsamfunn

Som lokalbank i snart 180 år har vi sett hvor stor betydning nettopp idrett og frivillighet har i lokalsamfunn. Det skaper samhold, vennskap, bidrar til folkehelse og integrering, og jevner ut forskjeller. Derfor støtter vi oppunder idretten og frivillighetens innsats for å få hender og føtter tilbake til både vaffeljern, lokallagsarbeid, dommerfløyter og fotballsko.

Et ledd i dette er vårt tiltak «Alle Henda». Her skal vi i høst dele ut 10 millioner kroner til frivilligheten på Østlandet med den hensikt å få opp aktiviteten og få de frivillige tilbake. Vi håper alle lokale idrettslag, foreninger, klubber og korps i Oslo søker om midler.

La frivillighetens år 2022 bli året hvor vi når målet om å komme tilbake til normalen, både på og utenfor banen.

Les flere debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos nye debattside Oslodebatten

Les også

Verdien av høyere bompenger i Oslo

Les også

Foodora-bud fortviler: Hvordan skal vi forstå av- og pålessing?

Les også

Overlege i ungdomspsykiatri: Kan best beskrives som et generasjonstraume

Les også

Ungdoms livssjanser er systematisk ulikt fordelt i Oslo