Siden mange ukrainske flyktninger strømmet til Norge, har pågangen på Fattighuset på Grønland vært større enn noen gang. Pågangen er godt over doblet, og de besøkende står timevis i kø for å få mat.

På bystyremøtet i midten av juni la Høyre, Fremskrittspartiet og Senterpartiet frem et forslag om en tilskuddsordning på ti millioner kroner der frivillige organisasjoner som driver flyktningearbeid skulle få søke om økonomisk støtte fra kommunen.

Forslaget ble stemt ned av flertallet, og nå jobber partiene med å få bystyret til å snu i sin beslutning.

Slik Høyres Nawaz ser det, er Fattighuset blant de mest aktuelle til å kunne få støtten Høyre har foreslått.

Organisasjonen deler ut mat hver onsdag og fredag, klær på mandager, og tilbyr ellers kurs av ulike slag for de med lite penger. Etter flyktningkrisen fra Ukraina har pågangen vært større enn noen gang, og styrerepresentant, Lisbeth Hvalby, forteller at en kommunal ville kunne utgjøre en stor forskjell.

100 prosent økning

Når Avisa Oslos journalist møter Hvalby og Oslo Høyres politiker, Hassan Nawaz, på Fattighuset onsdag formiddag, strekker køen seg rundt kirken på andre siden av veien.

Økning av gjester i køen har vært på over 100 prosent siden i fjor, forteller Hvalby.

Og i det siste har vi måtte sende folk hjem, fordi vi rett og slett ikke har mer mat, legger hun til.

Styrerepresentanten forteller at første gjest denne dagen møtte opp allerede klokka 05 på morgenen, og at folk som regel blir stående mange timer i kø før de får noe mat.

En veldig stor andel av disse er ukrainske flyktninger.

– Jeg blir ordknapp

Hva tenker du som politiker om at såpass mange av de ukrainske flyktningene er nødt til å dra til Fattighuset for å få den maten de trenger?

Jeg blir egentlig litt ordknapp. Jeg stiller meg selv hundre spørsmål. Hvordan kan dette skje? Hvor er myndighetene oppe i alt dette her? Både de kommunale og statlige, svarer Nawaz.

Jeg stiller jo meg selv spørsmålet om flyktningene faktisk får det de har krav på, sier politikeren.

Han mener at situasjonen på Fattighuset illustrerer behovet for støtten.

– Vi kan jo stille oss spørsmålet om 10 millioner er nok også, men det er en start.

I dag gis det null kroner, og det er umusikalsk, mener Nawaz.

Forslaget stemt ned

I midten av juni la bystyret frem sak om justering av Oslo kommunes årsbudsjett for 2022, primært grunnet økonomiske konsekvenser som følge av koronapandemien og mottak av flyktninger fra Ukraina.

Det var her forslaget om en støtteordning avsatt til flyktningearbeid i regi av frivillige og ideelle organisasjoner kom opp.

Til Nawaz store frustrasjon fikk ikke forslaget flertall til tross for støtte fra Venstre og Kristelig Folkeparti.

KrF fremmet også et forslag om en million kroner øremerket Fattighuset under bystyrets behandling av revidert budsjett.

Det stemte Høyre imot.

Vi ønsker en sentral ordning der flere frivillige organisasjoner som vi ikke nødvendigvis vet om får mulighet til søke tilskudd. Istedenfor å plukke ut enkelte, så ønsker vi at man ser det store bildet, forklarer Nawaz om deres beslutning om å stemme mot forslaget.

Veien fremover

Nawaz var fra før av klar over at behovet til flyktningen var blitt betraktelig større, derav hans ønske om støtte til arbeidet. Likevel er han tydelig preget av besøket og historiene styremedlemmet Hvalby har fortalt.

– Tusen takk for alt dere gjør her. Dette tar jeg med meg videre til bystyret, sier han til Hvalby.

Samme dag som AOs journalist og Høyres representant besøker Fattighuset er det duket for bystyremøte, men på agendaen den dagen er det kun Fornebubanen. Likevel håper Nawaz å få kunne jobbe mot å snu bystyrets bestemmelse om å ikke gi noe støtte innen kort tid.

Det er strakstiltak vi kommer til å forvente – hvert fall på kort sikt før sommerferien, sier politikeren.

På lang sikt ønsker vi oss et samarbeid på tvers, for eksempel gjennom å gi rådgivning. Mitt inntrykk er at veldig mange i disse køene ikke vet hva de har krav på av sosial hjelp, legger Nawaz til.

Bystyremøtet onsdag 22. juni om Fornebubanen var det siste møtet før ferien, og de fleste av politikerne går snart på ferie, men Nawaz er ikke i tvil om at det likevel bør være fullt mulig å få til noe før høsten.

Sommeren er på mange måter et sort hull – både for de som står i køen her, men også i politikken, men grepene må jo fortsatt tas.

Et bystyremøte må ikke til for at byrådet skal snu seg og gjøre grep. Byrådet har all mulighet til å se på løsninger, for eksempel det Høyre har foreslått.

– Jeg mener at et sted å starte er å innse realiteten. Å gi økt støtte til de som jobber mot flyktningene er jo en måte å benytte seg av mer enn bare de offentlige hender. Vi ser jo at det er et akutt behov for det nå hos Fattighuset, sier Nawaz.

Han håper også at statlige myndigheter vil komme på banen.

I dag er den eneste støtten Fattighuset mottar utover frivillige fra NAV. Av NAV får de 500 000 som skal gå til aktiviteter til barna. resten av ressursene kommer fra frivillige.

– Vi trenger alle krefter, mener politikeren.

Nå håper Nawaz at Fattighuset om ikke lang tid kan søke støtte hos kommunen.

Jeg håper at de kan søke penger så fort som mulig. Det haster. Behovet er størst nå, avslutter Høyre-politikeren.