I desember ble det sendt ut 4,3 millioner skattekort. Der står det hvilke inntekter, renteinntekter og renteutgifter Skatteetaten regner med at du får i 2023.

I tillegg står det hvor mye formue du eventuelt har og hvor mye du skal betale i skatt. Det er derimot slett ikke sikkert at Skatteetatens opplysninger er korrekte.

– Er du blant dem som ikke har sjekket skattekortet, bør du logge deg inn på Skatteetatens nettsider og sjekke skattekortet nå. For mange vil vårt estimat treffe veldig bra, mens andre bør gjøre endringer for å forhindre at de betaler for mye eller for lite skatt, sier Marta Johanne Gjengedal, divisjonsdirektør i Skatteetaten.

Får mange henvendelser

Har livssituasjonen din endret seg, for eksempel ved at du har byttet bolig, blitt skilt eller fått ny jobb, kan det også endre faktorer som hvor mye skatt du skal betale.

– Slik økonomien har utviklet seg i det siste, er det kanskje viktigere enn noensinne at du har et bevisst forhold til skatten din, sier Gjengedal.

Hun påpeker at alle med fastrente bør gå over tallene i skattekortet nøye.

Det er mange som nå tar kontakt med Skatteetaten fordi de er usikre på om noe er feil. Du kan sjekke og endre skattekortet ditt på nett.

Tre justeringer

– I nettbanken sin vil de fleste se hvor mye de skal betale i renter det neste året. Der kan du finne en nedbetalingsplan som oppdateres når rentene endres, har forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand uttalt til Nettavisen.

Desto høyere rentekostnader du har, desto mindre skatt må du betale. Gjeldsrenter er ett av flere fradrag du kan få på skatten. Det skyldes at renteutgifter reduserer inntektsgrunnlaget ditt, og effekten av rentefradraget vil være på 22 prosent, så lenge du har skattebar inntekt som er større enn renteutgiftene. Du får tilbake 22 prosent av det du betaler i renter.

To andre justeringer du bør sjekke, er om du har tabelltrekk. Dersom du endrer skattekortet før februar, kan du få tabelltrekk i stedet fort prosenttrekk. Prosenttrekk betyr at arbeidsgiver trekker en fast prosent i skatt av inntekten din hver måned. Tabelltrekk betyr derimot at hvor mye skatt du betaler, er basert på forholdet mellom inntekt og fradrag hver måned. Jo høyere månedsinntekt du har, jo høyere blir skattetrekket, og motsatt.

LES OGSÅ:

Les også

På baren på Tøyen får du øl i bestemorsmugge og vin i melkeglass: – Plutselig er det diskotek her