– Det skal mye til før et folkebibliotek stenger dørene for lånerne Vi holder normalt åpent sju dager i uka, nesten alle dager i året. Når regjeringen, med folk fra hele Norge representert, vil feire landets framtidige dronning, gjør vi et unntak fra hovedregelen om å holde åpent så mange dager som mulig. Å stenge blir en ulempe for lånerne, det forstår vi godt og dette er et sjeldent unntak, sier Merete Lie, avdelingsdirektør for Deichman Bjørvika, i en pressemelding.

Strenge sikkerhetskrav

Torsdag 16. juni 2022 stenger altså hele biblioteket for besøkende.

Årsaken er at sikkerhetskravene og festens omfang gjør at lånere, leietakere i bygningen (som restauranten Centropa og butikken Nomaden) og storparten av Deichmans ansatte ikke kan være til stede.

Innleveringen er åpen

De eneste tjenestene som tilbys denne dagen er innlevering av bøker, film og musikk – og det skjer ved egen inngang fra Robert Levins gate og krever kode eller bruk av appen Oslonøkkelen.

Åpningstiden torsdag er mellom klokken 00 og 16. På kvelden arrangeres en stor festmiddag og da vil det ikke være mulig å levere det man har lånt.

Festmiddag

Ungdommer fra hele landet er invitert til feiringen, sammen med kongefamilien, regjeringen, kulturpersonligheter, forskere, idrettsutøvere og andre som har utmerket seg på sine områder.

Blant de inviterte er to ungdommer fra Oslo, valgt av statsforvalteren: Sara Khalid, leder i Sentralt ungdomsråd i Oslo, og Hasnain Asghar, som var Årets unge ildsjel 2021 og Ung-ambassadør fra Stovner jobbsenter.

Rapperen Hkeem fra Oslo, Torshovkorpset, forfatter Lars Saabye Christensen og flere andre vil opptre.

Feiringen innebærer at i 2022 vil Deichman Bjørvika være åpent for alle 357 dager. Planen var opprinnelig 358 dager. Deichmans lokalbiblioteker er åpne som vanlig torsdag og er klare til å ta imot også dem som vanligvis velger Bjørvika.