– Vi må bare erkjenne at vi kommer til å bomme kraftig, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen, til Avisa Oslo torsdag.

I januar spådde de at boligprisene i Oslo kom til å stige med fem prosent i 2020. Det ligger allerede an til en stigning på det dobbelte.

Over ti

Eiendom Norge la under en pressekonferanse fram tallene for boligprisutviklingen i Oslo i november. En stigning på 1,1 prosent dytter tolvmånedersutviklingen over ti prosent, det høyeste tallet siden det elleville boligåret 2016.

– Dette er dårlig nytt for boligmarkedet i Oslo, fordi det gjør det veldig vanskelig å komme inn hvis man ikke har mye kapital med seg, sier han videre.

– Det vil spesielt ramme grupper som førstegangsetablerere uten foreldrebank, skilte og aleneforsørgere. Dette er grupper vi vet det finnes en del ufrivillige leietakere iblant, sier han.

Høyt trykk

På tross av nedgang i økonomien og høyere arbeidsledighet er altså trykket på boligmarkedet svært høyt.

– Mange har mer penger på grunn av smitteverntiltakene. Vi drar ikke på utenlandsferie, og sparer dermed de pengene. Oslos befolkning har sterke begrensninger knyttet til spising og drikking ute. Pengene som spares, kan gå inn i boligkonsum i stedet, sier Lauridsen.

Han peker videre på at folk tilbringer langt mer tid hjemme i koronaperioden enn ellers.

– Det gjør nok at de stiller andre krav til boligen, og gjerne etterspør en annen type bolig enn de allerede har, sier han.

Skyhøy vekst

Prisveksten de siste 12 månedene er altså på skyhøye 10,4 prosent i Oslo. Det er ikke sett noe lignende siden 2016, som er ansett som et unntaksår hva gjelder boligpriser i hovedstaden. 2016 så en boligprisvekst på 12,8 prosent i Oslo.

– Det var et helt spesielt år for Oslo, og vi har ikke sett noe som ligner verken før eller siden, sier han.

Mer om boligprisstatistikken for Oslo kan du lese i denne saken:

«Kollektivfelt»

Eiendom Norge mener det er årsaken til de høye prisene som må behandles, og ikke symptomene.

De anser boligbygging som det viktigste virkemiddelet for å hindre høy gjelds- og boligprisvekst i pressområdene.

– 10.000 nye boliger i Oslo vil for eksempel senke prisene med ti prosent, presenterte Lauridsen.

Bransjeforeningen mener utlånsreguleringen bør lettes gjennom et «kollektivfelt» for førstegangsetablerere.

Dette «kollektivfeltet» synes de bør innebære at egenkapitalkravet senkes fra 15 til 10 prosent, at stresstesten ved å tåle rentepåslag reduseres fra 5 til 3 prosentpoeng, og at alle låntakere som velger langvarig rentebinding bør unntas fra kravet om stresstest.