Etterarbeidet etter brannen på Festningen restaurant på Akershus festning i Oslo 4. februar går nå over i en ny fase. Forsvarsbyggs første vurdering er at gjenoppbygging er mulig.

– Det gjenstår mye arbeid, men basert på det vi har sett til nå, tror vi det skal være mulig med restaurantdrift her igjen, sier regionsjef Ove Haukåssveen i Forsvarsbygg.

Store skader, men gjenoppbygging er mulig

Brannalarmen gikk rundt klokken 18.30 lørdag 4. februar, og i løpet av kort tid hadde de ansatte evakuert alle gjestene, og sjekket alle rommene i det store huset. Hovedteorien er at brannen oppsto i ventilasjonssystemet i bygget.

Festningen restaurant fikk omfattende materielle skader under brannen.

Ifølge Forsvarsbygg er eksteriøret på Festningen restaurant (fasade og murverk), som er fredet, påført mindre skader slik det ser ut nå.

Den foreløpige vurderingen er at skadene er på et nivå som gjør gjenoppbygging mulig.

– Vi er først og fremst veldig glade for at ingen mennesker kom til skade, og takknemlige for at Oslo brann og redningsetats innsats bidro til å redusere skadeomfanget og ikke minst redusere risikoen for spredning. De materielle skadene etter brannen er omfattende, men heldigvis ikke totalt ødeleggende, sier Haukåssveen.

Sikring av bygningen

- Vi er fortsatt i en første fase, der det er prioritert å sikre bygget og redde verdier så langt vi kan.

I samarbeid med leietaker Fauna Eiendom har vi nå startet på det arbeidet og med å planlegge gjenoppbygging. Hele bygget er nå kapslet inn i et telt, og det videre arbeidet igangsatt.

– Vi vil bidra med det vi kan i tett samarbeid med Forsvarsbygg for at bygget på nytt kan fylles med aktivitet, sier Rasmus Os, daglig leder i Fauna Eiendom.

– Festningen Restaurant var helt unik ikke minst på grunn av de historiske omgivelsene, og en av Oslos mest populære restauranter. Vi håper å kunne invitere nye og gamle gjester tilbake så snart det er mulig, sier Gjøran Sæther, adm.direktør i Fursetgruppen.

Akershus festning besøkes årlig av 1,5 millioner mennesker og er et av landets fremste kulturminner og attraksjoner for Oslofolk og tilreisende.