Utbruddene er ifølge FHI tilknyttet fester/utelivsaktivitet, arrangementer, arbeidsplasser og organisert fritidsaktivitet.

Smittetrenden i Oslo er økende, men antall meldte tilfeller i uke 27 var fremdeles lavt, heter det videre i rapporten.

– Bydel St. Hanshaugen og Frogner hadde høyest smittetrykk i uke 26–27.

Nesten én av tre nye koronatilfeller i Norge skyldes deltavarianten

På nasjonalt nivå i forrige uke skyldtes 31 prosent av bekreftede tilfeller av koronasmitte deltavarianten av viruset, viser FHIs ukerapport.

Antall tilfeller har økt fra 50 fram til uke 21, til totalt 792 tilfeller.

De fleste tilfellene er knyttet til større utbrudd som har opphav i ulike importhendelser, heter det i ukerapporten fra Folkehelseinstituttet (FHI).

Mest deltavirus i Viken og Oslo

De siste fire ukene er i alt 556 tilfeller av deltavarianten påvist. Det er flest tilfeller i Viken (250), fulgt av Oslo (145) og Vestfold og Telemark (59).

Men selv om deltaviruset har økt hurtig med mange tilfeller på kort tid i Norge, ser varianten ikke ut til å overta like raskt som den engelske virusvarianten, alfa, gjorde, heter det i rapporten.

Alfavarianten, som tidligere sto for over 90 prosent av smittetilfellene, er den siste fireukersperioden nede på rundt 68 prosent.

36 personer fikk påvist deltaviruset

I uke 27 ble det registrert 190 smittede i Oslo. 36 av de fikk påvist deltavarianten av koronaviruset, opplyser kommunikasjonsrådgiver i Helseetaten, Kjartan Sverdrup til Avisa Oslo.

Smitten i Oslo har økt siden forrige uke, fra 122 til 190 smittede.

- Blir dominerende

I en risikovurdering fra FHI 3. juli, ble det vurdert at deltavarianten av viruset kan bli dominerende i Norge over sommeren.

FHI vurderte det til middels sannsynlig at delta sprer seg i Norge.

Line Vold i FHI sier til Avisa Oslo at de tror nå at delta vil bli det dominerende viruset i Norge i løpet av noen uker.

– Er dere bekymret for delta varianten?

– Vi har klassifisert denne varianten av viruset som en bekymringsvariant. Det er først og fremst fordi det fra andre land meldes om at delta er mer smittsom enn alfavarianten, og at de ser stigning i smittetallene i flere land rundt oss, sier Line Vold.

Smittevernoverlege Frode Hagen sier også at deltavarianten vil bli dominerende i Oslo fremover.

– Vi følger nøye med på deltavarianten i Oslo, men foreløpig tyder tallene på at den ikke sprer seg i et bekymringsfullt tempo, sier han.

Han forteller videre at de har kontroll på smittesporingen på de bekreftede tilfellene, men understreker at det er viktig at folk vaksinerer seg.

– Dette understreker viktigheten av at de alle fleste takker ja til vaksinen nå i sommer.

Avisa Oslo oppdaterer saken ...