Folkehelseinstituttet (FHI) har oppdaget et utbrudd forårsaket av bakterien Listeria monocytogenes. Det melder FHI selv på egne nettsider.

– Så langt er det påvist smitte hos fire personer. Personer med nedsatt immunforsvar, eldre med svekket allmenntilstand og gravide bør være oppmerksomme på matprodukter som kan ha risiko for listeriose, skriver FHI.

Personene er mellom 50 og 80 år gamle. De er nå friske eller på bedringens vei, ifølge FHI.

Det er påvist listeriabakterier med lik genetisk profil i prøver fra alle personene, noe som tyder på en felles smittekilde, skriver FHI i en pressemelding.

Tre av de fire personene har fortalt at de har spist enten røkt laks eller røkt ørret fra samme produsent i tiden før de ble syke. Utbruddsbakterien er funnet i to pakker fra den samme produsenten. En av de smittede hadde pakkene i fryseren.

De fleste mennesker kan ifølge FHI spise mat som inneholder listeria-bakterien uten å bli syke, men utsatte personer tåler mindre av bakterien.

Saken oppdateres..