– Stua var fylt med fin morgensol, da jeg valgte å gå ut av balkongen min med fin utsikt for å få litt frisk luft, sier Ismael Ma Dukuray.

17-åringen forteller om hans første reaksjon da han så himmelfenomenet over Oslo:

– Hæ?! To soler på himmelen?, skriver Ismael til Avisa Oslo.

– En slags linse

Pål Brekke, fagsjef for romforskning ved Norsk romsenter forklarer at det som ser ut til å være to soler, kalles bisol. Dette er en vanlig atmosfærisk optisk fenomen, som oppstår når iskrystaller reflekterer sollyset.

– Når disse iskrystallene bryter lyset, blir det en slags linse, forteller Brekke.

Han forklarer videre at lyset blir kraftigere når solen står nært horisonten. Bisolen er vanskeligere å observere desto høyere solen står på himmelen.

– Spesiell hendelse

Ismael forteller at han tok bildet klokken 10.15 tirsdag formiddag, fra balkongen sin i sjette etasje på Haugenstua.

– Den til venstre er den «vanlige» solen som står opp i øst. Til høyre for den, ser man en mindre og svakere versjon av denne solen. Den merkelige «solen» er samtidig rund og gir samme solstråler, bare svakere. Dette var en ganske så spesiell hendelse en tirsdag morgen for en 17-åring med hjemmeskole, forteller han til Avisa Oslo.

Brekke forteller at bisol, eller solhund som det også kalles, oppstår når det er veldig kaldt i atmosfæren. Den kan ofte observeres i regnbuemønster. Han opplyser at det samme kan skje med månen, da under navnet bimåne.

Ismael forteller at han kunne se bisolen på himmelen til skyene kom fram klokken 11.