Flere store havner har de siste årene fått nei til å dumpe snø direkte i vannet på grunn av forurensning.

Det kom som en stor overraskelse på aktørene i Oslo havn, da de i mars i fjor fikk vite via Aftenposten at snøen de dumpet i sjøen var ulovlig.

Siden har de jobbet for å få en midlertidig tillatelse for denne vintersesongen. Det har de nå fått.

Viktig å få vekk snøen raskt

Oslo havn ønsker fortsatt å kunne tippe snøen direkte i sjøen også i årene fremover. Det begrunner de med at snøen tas bort så raskt fra land at det neppe kan være en stor forurensningsfare.

Heidi Neilson, miljøsjef i Oslo havn, fortalte dessuten til Avisa Oslo i starten av desember at det kan få store konsekvenser for aktørene på havna dersom de ikke får kvittet seg med snøen raskt.

En av aktørene, Møller logistikk, er avhengig av store arealer som er ryddet for snø i forbindelse med at de tar imot rundt 1200 biler i løpet av én uke.

Det å få ryddet snøen på andre måter enn å tippe den direkte i sjøen, har vist seg vanskelig, ifølge miljøsjefen i havna.

De har sjekket ut flere muligheter og regnet på at bare ti centimeter med snø utgjør 500 lastebillass for å få all snøen på havna fjernet.

Får lov likevel

Et av argumentene Oslo havn brukte i sin søknad til Fylkesmannen om midlertidig tillatelse, var at de ønsket en sesong til å ta prøver, for å sjekke om det faktisk var så forurenset snø som Fylkesmannen skal ha det til.

Det har de nå fått lov til.

Statsforvalteren i Oslo og Viken (som het Fylkesmannen fram til 1. januar) skriver at de gir midlertidig tillatelse til å tippe nysnø fra havnearealene i sjøen ved Byhavna og Sydhavna.

Samtidig er det satt krav til at det skal tas nøye undersøkelser av forurensning i sjøen.

Får tippe mange kubikkmeter snø

Tillatelsen gjelder fra 14. januar til 1. mai 2021, hvor det skal dokumenteres typer og mengder forurensning i snøen og hvordan det påvirker vannforekomsten.

Tillatelsen gjelder å tippe inntil 300 kubikkmeter med snø fra Vippetangen og Revierkaia i Byhavna. Resten av snøen må leveres til snøsmeltelekteren på havna. I godshavna i Sydhavna er det gitt tillatelse for inntil 680 000 kubikkmeter med snø i løpet av vintersesongen.

– Tillatelsen vil bidra til at havnearealene ryddes for snø for å opprettholde sikker og effektiv havnedrift. Årets prøvetaking av snøen i Oslo vil gi viktig kunnskap av nasjonal betydning for snøhåndtering i havne-Norge, skriver Oslo havn på sine hjemmesider.

Har fått bedre kunnskap

Det skal tas flere ulike prøver, og forurensningen skal overvåkes nøye.

Oslo havn har avtale med Norges Geotekniske Institutt (NGI), som skal ta de nødvendige prøvene og kartlegge utfallet.

Hilde Sundt Skålevåg, seksjonssjef for klima- og miljøvernavdelingen hos daværende Fylkesmannen i Oslo og Viken, forklarte Avisa Oslo at reglene om snødumping ikke er endret.

Man har likevel fått mer kunnskap om forurenset snø de siste fem-seks årene, og derfor har regelverket blitt fulgt opp nøyere.

– Sentrumsnær snø kan være forurenset av tungmetaller, organiske miljøgifter og mikroplast. I tillegg kan den inneholde gateavfall, sa seksjonssjefen om forurensningsfaren.