Ikke så galt at det ikke er godt for noe. Sånn er det også med stormingen av den amerikanske kongressen onsdag kveld. Mobbingens herjinger applaudert av president Donald Trump, satte hele hans politiske prosjekt i så grelt og sterkt lys at det på mange måter ble så sterkt at det fikk trollet i det til å sprekke.

Ganske mye som da kristendommen ble innført i Gudbrandsdalen av Olav den hellige på Hundorp i 1021. Slik beskrives det i Wikipedia.

Kong Olav avtalte møte med bøndene tidlig neste morgen, og da skulle også gudebildet av Tor bæres ut. Da møtet var satt spurte Dale-Gudbrand kongen hvor hans Gud var. Samtidig sto sola opp og kongen svarte: «Der kommer min Gud med stort lys». Da bøndene snudde seg for å se mot soloppgangen, slo Kolbein sterke til gudebildet så det sprakk og ut kom mus, øgler og ormer. Da de så dette tok Dale-Gudbrand og bøndene kristendommen.

En hel verden så onsdag at Donald Trumps politiske prosjekt er fylt av «mus, øgler og ormer». Hans nyttige idioter i og utenfor Kongressen fremsto som usiviliserte og voldelige bøller fullt i stand til å rive liberale, stolte demokratiske verdier i filler.

Bortsett fra det ene tragiske livet som gikk tapt, hadde bermens storming av Kongressen det umiddelbart positive med seg at det blir mer utfordrende å være Trumpist. Altså bedrive blind idolisering av løgneren, autoritære og udemokratiske Donald Trump.

Vissheten om det føltes som en bør ble løftet av mine skuldre. Helt siden 2015 da Trump kastet seg inn i kampen for å bli president i USA, har han gått løs på liberale medier og hevdet at vi publiserer «fake news». Selvfølgelig har «fake news»-tankegods spredt seg til Norge.

Og da særlig til nyhetsmedienes kommentarfelt. Her har det florert med «fake news»-påstander. Ytringer som vi innenfor ytringsfrihetens rammer har sluppet til. Selv om det har gjort vondt langt inn vår journalistiske beingrind. Like sterkt som det i leger er nedlagt sterkt ønske og vilje til å gjøre folk friske, ligger det en veldig sterk ambisjon om å fortelle og avdekke sannheten.

Selv om det finnes eksempler, har jeg til gode å møte journalister i såkalte «main stream mediene» som aktivt har gått inn for å tilsløre sannheten eller rett og slett med vilje har publisert usannheter. Feil og slendrian forekommer selvsagt i min bransje også.

Men i motsetning til leger som begraver sine tabber, offentliggjør vi våre. Våre feil er synlige for alle. Alle mener noe om journalister og nyhetsformidling. Og det er bra, men med trumpistenes tilbakeslag etter stormingen av Kongressen, vil det bli vanskeligere å bruke den forferdelige hersketeknikken «fake news» om det vi gjør.

Det kjennes utrolig godt. Jeg snakker om en slags oppreisning for min stand og da særlig for mine journalistiske brødre og søstre i USA som skal ha for at de har klart å stå oppreist gjennom dette infernoet de siste årene.

Mus, øgler og ormer har gjort de kan for også å nedkjempe «main stream mediene» som New York Times og Washington Post. Med et sprukket gudebilde, er håpet at mange igjen ser lyset og gjør en helomvending som Dale-Gudbrand:

Dyrker vestlige, liberale, demokratiske verdier!