Torsdag ble sjokkerte forbipasserende vitner til knivtrusler mellom to grupper unge menn på Tveita – midt i ettermiddagsrushet.

Under en halvtime senere trikket meldingene inn fra Furuset, fem kilometer lenger øst langs T-banelinjen. En ung mann var påført kritiske skader i en knivstikking. Bildene av en blodtilsølt benk ved T-banestasjonen vitner om dramaet som utspilte seg.

Kort tid senere ble også en annen ung mann funnet med knivskader på Furuset, denne gangen på en adresse.

Tirsdag er begge mennene utenfor livsfare – og siktet for henholdsvis drapsforsøk og kroppsskade etter at politiet mener at de knivstakk hverandre.

Politiet: Ingen sammenheng

Hendelsene på Tveita og Furuset skjer kun dager etter lignende episoder på Stovner.

– Vi ser veldig alvorlig på dette, og vi skjønner godt reaksjonene. Vi forstår at dette både skaper naturlig oppmerksomhet og at folk blir redde, sier politiinspektør Grete Lien Metlid, leder for Felles enhet for etterretning og etterforskning i Oslo politidistrikt.

Utover episoden på Furuset, har imidlertid ikke politiet avdekket noen sammenheng mellom den siste ukes hendelser.

– Det er alltid slik i en etterforskning at vi ikke skal trekke konklusjoner for tidlig, men så langt er det ingenting som tyder på en sammenheng mellom det som skjedde i forrige uke og i går, sier Metlid.

Hun vil ikke kommentere de enkelte sakene, men kan opplyse at det dreier seg om gjerningspersoner som både er kjente og ukjente for politiet fra tidligere.

– Vi er opptatt av å forstå hva som ligger bak disse hendelsene – om det kan knyttes til kjente konfliktlinjer, eller om det er konflikter som er ukjente for oss, sier Metlid.

Vil hindre hevnspiral

Politiinspektøren understreker at disse sakene har høy prioritet hos politiet, for å avverge eventuelle hevnaksjoner og oppblussing av konflikter.

– Det krever også en ekstra samhandling på tvers av de ulike etterretningsseksjonene, for å se etter sammenhenger. Vi monitorer konflikter hele året, men det er klart at når vi får flere hendelser, må vi se om disse sakene kan gi oss noen ekstra informasjon, sier Metlid.

På spørsmål om de siste hendelsene utløser noen spesiell respons fra politiet, svarer hun:

– Vi jobber med dette året rundt, i form av en rekke tiltak: Å ta ut våpen fra kriminelle miljøer, lokal tilstedeværelse, trygghetsskapende patruljering, at vi er til stede i bybildet og på knutepunkter. Samtidig driver vi et kontinuerlig forebyggende arbeid.

– Kan beboere på for eksempel Furuset nå vente seg hyppigere kontroller og patruljering?

– Det er et vedvarende fokus. Om det skulle være noe konkret for å hindre konflikter i å eskalere, vil vi sette inn ekstra operativt mannskap, svarer Metlid.

Skudd på åpen gate

Den siste halvannen uken har fire unge menn blitt knivstukket i Oslo, i tillegg til at det har vært episoder med knivtrusler:

  • Søndag 28. august på Stovner: Politiet fikk meldinger om en trusselsituasjon der flere ungdommer skal ha jaget en annen gruppe med ungdommer med kniv. Det ble satt inn store politiressurser i form av hundepatrulje og helikopter. Ingen personer skal imidlertid ha blitt skadet.
  • Tirsdag 30. august på Stovner: En ung mann ble knivstukket ved Stovner senter og kritisk skadet. En 18-årig er pågrepet, siktet for drapsforsøk og varetektsfengslet. Han nekter straffskyld. Ifølge venner av ham som Avisa Oslo har snakket med, skal han ha handlet i nødverge. Politiet har også bekreftet at det er et tema i etterforskning.
  • Søndag 4. september på Stovner: En person ble lettere skadet etter en knivstikking, også det ved Stovner senter. Ingen er så langt pågrepet.
  • Mandag 5. september på Tveita og Furuset: Politiet rykket ut til flere knivepisoder langs T-banelinjen østover – først på Tveita der to grupper skal ha truet hverandre med kniv, deretter til to knivstikkinger på Furuset. To unge menn i alderen 18–25 år er påført kritiske skader.

Det har i tillegg vært flere skyte- og voldsepisoder siden sommeren:

  • Natt til fredag 29. juli på Grünerløkka: En mann i 20-årene ble skutt på Birkelunden og alvorlig skadet. Nesten én måned senere ble en 29-årig mann pågrepet. Han er siktet for drapsforsøk og sitter varetektsfengslet.
  • Natt til søndag 21. august i sentrum: En mann i 30-årene skal ha blitt utsatt for vold på Youngstorget. Mannen ble funnet liggende på bakken av vektere, som kontaktet en politipatrulje i nærheten. Fornærmede har siden ligget i koma, og politiet har uttalt at det er usikkert om han vil overleve. Det er ikke kjent om det er gjort noen pågripelser i saken.
  • Onsdag 31. august på Torshov: Like før klokken 20.30 fikk politiet flere meldinger om at det er løsnet skudd mellom to biler på Torshov. Tre personer ble anholdt samme kveld, men senere dimittert med status som fornærmet. Ingen av dem ble fysisk skadet. En annen person er siktet, men ble løslatt etter avhør.
  • Fredag 2. september, også på Torshov: En leiebil ble beskutt i Lammers' gate/Nordkappgata, like ved Torshov kirke. Ingen personer ble skadet, men en person er pågrepet og siktet.

Metlid peker på at sommeren har vært en relativt rolig periode med tanke på konflikter i kriminelle miljøer.

– Det for tidlig å si om dette har en sammenheng med et generelt høyere konfliktnivå, men det kan også være tilfeldigheter, sier politiinspektøren.

Avslutningsvis har hun følgende budskap til Oslos befolkning:

– Det er sjeldent at denne typen saker rammer helt vilkårlige personer. Det er som regel knyttet til konflikter mellom personer, enten i relasjon til kriminalitet eller personkonflikter. Et annet budskap er at vi er opptatt av å få inn informasjon. Ta kontakt med oss, både om de sakene som har skjedd, men også slik at vi kan være i forkant.