Videoen av en elev på en ungdomsskole i Oslo som nekter å ta hånda til rektor under en vitnemålsutdeling, gikk viralt på sosiale medier. Rektor reagerte fysisk, ved å forsøke å gripe tak i elevens hånd, og verbalt:

– Folkens. Vi bor i Norge. Vi kan ikke ha det sånn, sa hun blant annet til publikum.

Nå bekrefter Utdanningsetaten (UDE) overfor Avisa Oslo at de har mottatt et varsel mot rektoren. Ifølge VG er det snakk om flere ansatte, som var vitne til hendelsen, som har gått sammen og varslet mot rektorens oppførsel.

VG meldte om saken først.

Dette er saken:

– Forståelse for at det er krevende

Ifølge VGs opplysninger signerte flere ansatte et varsel om rektorens oppførsel til Utdanningsetaten to dager etter hendelsen. UDE bekrefter overfor UDE at varselet tar utgangspunkt i opplæringslovens paragraf 9A-5, som handler om mistanke om at en ansatt har krenket en elev.

– De siste dagers debatt har vært preget av mange og til dels polariserte meningsytringer, som det kan være vanskelig for rektor å være en del av. Vi har forståelse for at det er krevende, og støtter rektor, sier kommunikasjonsdirektør i Utdanningsetaten Randi Hagen Eriksrud til Avisa Oslo.

Eriksrud forteller at de har tett dialog med rektor etter hendelsen.

Avisa Oslo har sendt flere spørsmål til UDE, blant annet om liknende hendelser er noe ansatte i etaten opplever ofte, om UDE mener rektor har opptrådt kritikkverdig, og om situasjonen vil gi noen konsekvenser for rektoren.

– Det blir håndtert i henhold til våre rutiner. Utover det kan vi ikke si noe om dette på grunn av personvernhensyn, sier Eriksrud til AO.

– Lei meg

Da rektor på skolen uttalte seg i Avisa Oslo forrige uke, fortalte hun at hun var lei seg:

– Vitnemålsutdelingen skal være en hyggelig avslutning på ti års skolegang, og jeg er lei meg for hele situasjonen.

– Vi er opptatt av verdigrunnlaget til skolen, og vi må jobbe enda mer med felles verdier i mangfoldet vi har i vår elevgruppe. Dette vil vi jobbe videre med, både med ansatte og elever.

Samtidig understreket hun at videoen ikke stemmer overens med situasjonen. Hun mente at filmen er klippet sammen, slik at noe av det hun sier blir gjentatt flere ganger.