Tirsdag varslet Helseetaten bydelene om å sjekke hvorvidt bekymringsmeldingene ikke kan ha kommet frem til barnevernet.

Det skjedde etter det ble kjent at politiet har sendt bekymringsmeldinger til norske kommuner via Altinn – uten at kommunene har fått beskjed om dette. Dermed har ikke meldingene blitt lest av kommunene.

Onsdag skriver Oslo kommune i en pressemelding at 7 bydeler har 91 dokumenter som ikke er lest.

– Oslo har nå fått informasjon fra de 15 bydelene i kommunen om uleste dokumenter i Altinn fra politiet. 7 bydeler har 91 dokumenter som ikke er lest.

Av disse ser det ut til at 22 er bekymringsmeldinger, fordelt på fire bydeler: Vestre Aker, Frogner, Bjerke og Gamle Oslo ikke har nådd frem. Dokumentene er sendt av politiet i perioden 2021 – 2023.

Bydelene ble allerede i forrige uke bedt om å kontrollere at ansatte med tjenstlig behov har de riktige tilgangene i Altinn. De ble også bedt om å melde inn avvik dersom det avdekkes uåpnet post og/eller manglende tilganger.

– Uakseptabel situasjon

Byråd for oppvekst og kunnskap, Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) reagerer sterkt:

– Det er en helt uakseptabel situasjon og truer barns rettssikkerhet det er en systemsvikt knyttet til bekymringsmeldinger fra politiet via AltInn til barnevernstjenesten.

Hun fortsetter:

– Når politiet benytter seg av sin meldeplikt, er det jo fordi de vurderer at det er bekymring knyttet til et barn som kan ha behov for viktig og nødvendig hjelp fra barnevernstjenesten.

Ikke mulig å åpne

Kommunen opplyser om at enkelte av dokumentene ikke lenger er mulig å åpne på grunn av tidsfristen i Altinn.

De fire bydelene det gjelder vil også etterkontrollere om disse meldingene kan være mottatt og fulgt opp av barnevernstjenesten på annen måte. Grunnen til at dokumentene ikke er åpnet i AltInn, er at bydelene ikke har kjent til at forsendelsene fra politiet krever spesielle tilganger hos ansatte.

– Jeg forventer at både statlig barnevern, Politidirektoratet og Justisdepartementet sammen vurderer hvordan dette skal følges opp slik at vi alle kan trygges på at bekymringsmeldinger til barnevernstjenesten kommer frem, påpeker Holmås Eidsvoll i pressemeldingen.

Byråden har bedt de rammede bydelene om å kontakte politiet slik at bekymringsmeldingene kan følges opp snarlig.

– Nasjonal krise

Feilen ble oppdaget av Lillehammer kommune allerede for to uker siden, opplyste byrådsleder i Bergen, Runde Bakervik i en pressemelding tirsdag kveld. Han sa Lillehammer varslet Statsforvalteren om at også andre kommuner kunne være rammet.

– Dessverre er det først denne uken at Politidirektoratet har forstått alvoret og går ut og varsler bredt om at dette er et nasjonalt problem som kan gjelde barn over hele landet.

Han understreket at det ikke går an å leve med en situasjon hvor man er usikker på om bekymringsmeldinger til barnevernet kommer fram.

– Først og fremst er dette en nasjonal krise, som potensielt rammer barn og familier som trenger barnevernets hjelp og oppfølging, sa han.