Brøytemannskapene i Oslo var forberedt på at det varslede snøværet skulle komme og at det kunne bli utfordringer i trafikken onsdag. Vakthavende meteorolog hos Meteorologisk institutt uttalte tirsdag til Avisa Oslo at det kunne bli utfordringer i ettermiddagsrushet, og det har det blitt.

Like før klokken 15.00 onsdag ettermiddag er alle avganger på bussrutene 71A og 71B innstilt. Det betyr at det ikke går busser til Bjørdal på Søndre Nordstrand.

Søndre Nordstrand er også rammet på Mortensrud, da rute 76 mellom Skullerud T og Mortensrud er innstilt inntil videre.

Ruter opplyser på sine nettsider at en buss buss sperrer veien ved Bjørndal skole. Ingen busser kommer forbi, noe som påvirker linje 77.

Gikk fra bilen og tok T-banen

En av dem som ble stående fast på Bjørndal onsdag var Eva Hagen Olsson. Hun bor på Bjørndal og skulle på jobb på Ullevål da hun ble nødt til å sette fra seg bilen og gå til Mortensrud på grunn av kaoset.

– Jeg hadde beregnet god tid, med det hjalp ikke. Jeg kom meg et stykke ned Slimeveien, men så var det fullstendig kaos. Jeg hadde ikke lyst til å kollidere, så jeg satt fra meg bilen på Bjørnholt og gikk til Mortensrud for å ta T-banen, sier hun.

Hagen Olsson forteller at hun har bodd på Bjørndal siden 1997 og at dette ikke er noe nytt. Hun reagerer imidlertid på at det ikke blir fortløpende brøytet og strødd når uværet var varslet.

– Jeg kan ikke skjønne hvorfor de ikke kan brøyte kontinuerlig på de stedene de vet at det er verst. Det er de samme stedene det blir kaos hver gang, og for oss som har én vei ut fra Bjørndal blir det umulig å planlegge, sier hun.

Onsdag kom hun for sent på jobb, noe som er en ekstra utfordring når man jobber i helsevesenet.

– Det gir konsekvenser for mange, og selv om jeg hadde beregnet god tid i dag kom jeg ingen vei. Det er helt håpløst, sier hun.

Følger situasjonen

Pressevakt i Ruter, Øystein Dahl Johansen, opplyser at det er forsinkelser på flere linjer onsdag ettermiddag, men at det foreløpig ikke er flere linjer som er innstilt.

– Vi har noen innstilte avganger over Tårnåsen, i tillegg til på rute 100, men foreløpig går det relativt greit. Det er utfordrende i noen områder, som på linje 71A og 71B, men vi følger med på utviklingen. Vår operasjonssentral har direktekontakt med brøytemannskapene, og vi rekvirerer brøyting fortløpende der vi ser det er behov, sier han ved 14.45-tiden.

Han forventer at utfordringene vil fortsette utover ettermiddagen, og anbefaler reisende å beregne god tid dersom man skal reise kollektivt.

– Det kan bli forsinkelser, så beregn litt ekstra tid.

Bussene sliter mest

– Er det stort sett bussene som sliter, eller er det utfordringer for trikk og T-bane også?

– Foreløpig går det greit for trikk og bane, men det er altså forsinkelser på noen busslinjer.

Dahl Johansen opplyser at bussene er utstyrt med kjetting, men at det kan være tidkrevende å få på, spesielt leddbusser.

– Flere steder skyldes forsinkelsene ofte annen trafikk, men kjetting er noe som vurderes fra tilfelle til tilfelle, sier han.

– Store forsinkelser

I en pressemelding like før klokken 17.00 opplyser Ruter at det er store forsinkelser i kollektivtrafikken.

– Det er for tiden store forsinkelser på flere linjer i Oslo og Viken på grunn av mye snø, glatt føre og vanskelige kjøreforhold. Det må påregnes forsinkelser på opptil 60-90 min på enkelte linjer. Noen innstillinger kan også forekomme, skriver de.

Politiet er ute flere steder

Politiets operasjonsleder Sven Christian Lie opplyser til Avisa Oslo at de er ute for å varsle om flere vogntog som står fast på veiene i Oslo.

Onsdag har flere hatt store problemer med å komme opp bakken fra Brynstunnelen til Manglerud, og politiet må tidvis stenge E6 for å gi vogntogene fart opp bakken.

– Akkurat nå har vi fortsatt utfordringer opp mot Manglerud, i tillegg står det et par vogntog rett før avkjøringen til Trosterud på E6, sier han ved 15.40-tiden.