Litt før klokken 19.00, kan Bane Nor opplyse på sine nettsider at togtrafikken er i gang igjen, etter at problemer med en basestasjon gjorde at togene ikke kunne kjøre gjennom Lillestrøm. Det har ført til full stans og store forsinkelser.

– Vi vil nok komme tilbake i normalt gjenge i løpet av kvelden, men det vil være flere følgeforsinkelser utover de neste timene, opplyser pressevakt i Bane Nor Harry Korslund.

– Det vil variere mellom de ulike togene, hvor mye de vil være påvirket av dette. Derfor oppfordrer Bane Nor reisende til å holde seg oppdatert på togselskapenes apper og hjemmesider, sier Korslund.

En rekke feil

Fredag var en røff dag for Bane Nor. Allerede tidlig meldte de om forsinkelser i togtrafikken på store deler av Østlandet som følge av en feil på et system som heter Visual Control System, som er knyttet til trafikkstyringssentralen i Oslo.

Togene ble beordret om å stoppe og stå stille mens feilen ble utbedret. Omtrent ti minutter senere ble denne feilen rettet på.

Men så kom nye feil på rekke og rad, forteller Harry Korslund, pressevakt i Bane Nor:

– Det er flere ting som har rammet oss. Fellesnevneren er at det er knyttet til telekommunikasjon. Den feilen som først ble lokalisert og utbedret gikk ut på overvåkning over hvor togene er.

– Så har vi i tillegg det som er hovedårsaken til det vi fortsatt sliter med: Nå får vi ikke tilgang til sikker kommunikasjon mellom toglederne som overvåker trafikken på Østlandet. Vi har også en ytterligere telekommunikasjonsfeil knyttet til en sentral basestasjon på Lillestrøm.

Det er sistnevnte feil som fører til utfordringer rundt Lillestrøm og Romerike.

– Vi jobber med å finne forklaring på og utbedre denne feilen, som har ringvirkninger på trafikken i alle retninger, sier Korslund.

For feilen får store konsekvenser, og påvirker trafikken på store deler av Østlandet.

– Vi har fokus på at togene som blant annet står utenfor Lillestrøm stasjon kommer inn på stasjonen og kan komme seg videre med andre transportmetoder.

Bane Nor skriver følgende på sine nettsider: «Vi jobber med å rette feilen, men dette vil ta tid. Bruk annen transport om du kan».

Dette er toglinjene som blir påvirket nå:

  • Drammen – Oslo lufthavn/Oslo Airport, Flytoget FLY1
  • Drammen – Oslo S – Lillehammer, Dovrebanen RE10
  • Skien – Oslo S – Eidsvoll, Vestfoldbanen RE11
  • Kongsberg – Oslo S – Eidsvoll, Gardermobanen R12
  • Drammen – Oslo S – Dal, Hovedbanen R13
  • Asker – Oslo S – Kongsvinger – (Charlottenberg), Kongsvingerbanen R14
  • Oslo S – Trondheim S, Dovrebanen F6
  • Spikkestad – Asker – Oslo S – Lillestrøm, Hovedbanen L1
  • Stabekk – Oslo lufthavn/Oslo Airport, Flytoget FLY2

Slik kommer du deg dit du skal

– Det er nesten umulig å skaffe nok alternativ transport akutt slik det er nå, sier pressevakt hos Vy Åge-Christoffer Lundeby.

Han forteller at Vy setter opp «noe alternativ transport», men oppfordrer folk til å velge andre transportmidler.

På spørsmål om folk vil få taxi-regning dekket, svarer Lundeby at deres vanlige trafikkvilkår gjelder:

– Hvis man har kjøpt billett med oss, og er ute i god tid i henhold til våre vilkår, men blir nødt til å ta taxi, så får man dekke taxi ved å søke refusjon, sier han.

Han understreker at det er Bane Nor som har ansvar for å fikse feilen, men sier at han har forståelse for situasjonen

– En slik stans er naturlig nok frustrerende, det er fredag ettermiddag, og mange som reiser nå.