Det offisielle arrangementet ble avlyst. Likevel har en rekke personer kommet for å markere sin støtte til det skeive miljøet og avsky mot terrorhendelsen hvor en mann natt til lørdag skjøt og drepte to personer i Oslo sentrum.

Patrick Andreas Larsen og Diego Matias Olsen mener det er viktig å fortsette kampen.

- Det vi har sett i i helgen viser at vi fortsatt har en lang vei å gå. Nå er det viktig å være synlig.

- Det er mye mer kjærlighet enn redsel i lufta, sier Olsen.

Klokken 19.00 gikk et tog gjennom Torggata, mot Rådhuset. Her har flere hundre personer møtt opp i en uoffisiell markering.

– Vi går i solidaritet med folket og mot det angrepet som skjedde. Vi må ta til gatene og være synlige. Det en terrorist først og fremst vil er at vi skal gjemme oss. At det skal være farlig å være skeiv på gata, sier Begard Reza (34), generalsekretær i organisasjonen Salam.

– Vi er en bevegelse og som bevegelse har man et ansvar, legger hun til.

– Hva tenker dere om at dere trosser anbefalingene fra politiet?

– Vi er i dialog med politiet. Det er forskjell på dette og et stort arrangement med 50.000 mennesker ved Rådhuset. Vi holder kontakt med dem om antallet vi er, og hvem vi er.

Hun opplyser at toget er et kollektivt initiativ. Mange har ulike verv, slik som henne., med flere initiativtakere som skal gå til Rådhuset

– Samtidig, går jeg her først og fremst som kurder. Den jævelen som gjorde dette var også kurder. Det skal være synlig at jeg, som kurder, går foran i toget. Jeg vil vise at han ikke skal kunne tie oss.

– Vi er ikke her for å trosse politiet, men for å vise at vi er synlige.

Flere tusen samlet

På Rådhusplassen har flere tusen samlet seg. Det strømmer til med mennesker. Også politikere har valgt å trosse rådet for å markere sin motstand mot terrorhendelsen. Det opplyses at de som ønsker, kan si noe.

– Oslo trenger kjærlighet og vi trengte å stille opp for hverandre nå, sier Rødt-politiker Sofie Rana til folkemengden. En annen som hever stemmen er Hayder Jumaah (20).


– Jeg har levd et helt liv i frykt

– Kjære dere. I dag er det ett år siden jeg flytta til Oslo. En måned senere kommer jeg ut av skapet. Jeg har levd et helt liv i frykt fordi jeg var homo. Oppvekst i Irak der homofile blir drept av foreldre. Der skyting skjer hver dag. En ting er jeg sikker på. Vold stopper ikke kjærlighet, sier Jumaah og fortsetter:

– Jeg har sett homofile bli henretta og til og med et stoppet ikke kjærligheten i Irak. Kjære kamerater se dere rundt og fortell meg: kjenner dere kjærligheten? Dette er det ingen som kan ta fra oss. Ingen der ute. Jeg er dritredd. Har ikke vært så redd siden jeg flykta fra Irak.

Han var like ved da det lørdag ble skutt mot utestedene i Rozenkrantz gate.

– Jeg var 150 meter fra hendelsen på lørdag. Jeg er her i dag. Det har aldri vært viktigere å gå med pride-flagg enn i dag. Det er lov å være redde, men vi skal ikke skjule oss.

– Full forståelse for de som velger å bli hjemme

Veronica Furfjord er en annen som har møtt opp på Rådhusplassen.

– Jeg synes det føles helt riktig å være her, sier Furfjord til AO.

Hun utdyper at hun har møtt opp for å vise solidaritet overfor ofrene som ikke overlevde, ofrene som overlevde, samt de pårørende og etterlatte.

– Jeg synes det er viktig å markere støtte, det er noe man tross alt har gjort før ved andre anledninger. Derfor er det viktig synes jeg.

– Hva tenker du om at det har begynt å samle seg ganske mange her nå`?

– Det synes jeg er kjempebra og helt fantastisk, samtidig som jeg har full respekt for enhver som føler det er utrygt å gå ut enten fordi de er redd for seg selv eller fordi de har angst eller andre triggere. Jeg har full forståelse for de som velger å være hjemme.

Furfjord var selv innom London pub fredag kveld, men var hovedsakelig i Pride Park så det ble et kortere visitt enn vanlig, forteller hun.

– La oss elske dypere, hardere, villere

På Rådhusplassen holdt Lynn Myrdal en spontan appell.

– La oss elske mer! La oss elske dypere. Hardere. La oss elske villere. La oss elske mer!, sa hen foran tusenvis av mennesker.

Myrdal er talsperson for foreningen PolyNorge, nestleder i Smil Norge og sitter i styret for De Grønne Glitrende, som er Miljøpartiet De Grønnes nettverk for skeiv politikk.

Videre sa hen at landet trenger «hele regnbuen, hele mangfoldet».

– Vi trenger å være hverandres allierte for å klare å bygge flere allianser. Det skjer når vi jobber sammen. Og med å vise hverandre respekt og omsorg, sa Myrdal.

Hen understreker også at tankene gikk til de som ikke kunne være til stede.

– Det er sjokkerende. Det er vondt. Det gjør vondt langt inn i sjelen det som skjedde på lørdag.

– Lenge leve frihet

En annen som holdt appell var Saleh Fahimpor (46) i Kurdisk kulturforening.

– Gjerningsmannen er identifisert som kurder. Vi i det kurdiske samfunnet fordømmer terrorhandlingen på det sterkeste og tar avstand fra slike handlinger.

Videre sa Fahimpor at de er stolte av de norske verdiene og at «ingen terrorister skal få ødelegge landet vårt».

– Våre tanker går til de som har mistet sine kjære og til de som er skadet. Vi vet at kjærlighet er sterkere enn terroristene kan forestille seg. Sammen skal vi ta vare på demokratiet vårt! Lenge leve frihet.

Kjærlighet er for alle

– Jeg ville vise solidaritet med mangfoldet. Selv om det var litt dustete avlysning, ville jeg møte opp likevel. Jeg syns det er nydelig at samfunnet vårt er et mangfoldig sted, sier Alexander Vinstad som holder et stort skilt med teksten «kjærlighet er for alle».

Han roser appellantene som har holdt spontane taler på Rådhustrappa:

– Det var rørende å høre appeller. Også må jeg si at de er jævlig modige, de som står her og snakker, sier han.

Leo Storm Møystad (25) og Sofia Sætre Sotolongo (21) er overrasket og glade for at så mange møtte opp.

– Vi er her fordi vi ville kjenne på samhold og solidaritet. Vi vil vise at vi står imot homofobi, rasisme og islamofobi. At ingenting skal splitte oss, forteller de og legger til:

– Vi visste ikke at det ville komme så mange. Men det viser at den skeive bevegelsen startet ikke med at vi fikk lov av politiet. Det har aldri vært trygt å være skeiv.

– Hva betyr det for deg å være her?

– Det betyr at jeg føler meg mindre alene, og jeg blir mindre redd.

Mor og datter

Vilde Baro (22) og moren Fie (48) har valgt å dra til rådhuset for å stå opp mot terroren og frykten.

– Jeg kan bare snakke for min del, men ingen skal fortelle meg at datteren min ikke skal kunne hun elske den hun vil. sier Fie.

Vilde forteller at den redselen hun kjente på inspirerte henne til å komme hit.

– Å ha vært her i dag, har vært så fint. Det er faen meg helt fantastisk. Jeg er stolt av alle, både de som er her og de som støtter hjemmefra, sier de.