Aftenposten skriver lørdag at to helsearbeidere er innlagt på sykehus med blodpropp etter å ha fått AstraZeneca-vaksinen.

Flere innlagt

FHI og Legemiddelverket kalt lørdag inn til hastepressekonferanse etter at to helsearbeidere er lagt inn på sykehus med blodpropp.

Det var Aftenposten som først meldte om tilfellene.

Ifølge avisen skal to relativt unge helsearbeidere i Norge er innlagt på sykehus med alvorlig blodpropp. Helsemyndighetene vil nå undersøke om tilstanden har en sammenheng med Astra Zenaca-vaksinen mot korona.

Helsearbeiderne skal nylig ha fått vaksinen.

VG melder at ytterligere én helsearbeider skal være innlagt ved Oslo Universitetssykehus.

Hedda Holth, pressevakt ved OUS sier til NTB at de tre er ansatt i helsevesenet, men ikke ved OUS. De er innlagt på sykehuset på grunn av komplikasjoner knyttet til blodpropp som er oppstått etter at de har fått AstraZeneca-vaksine.

Meldinger om blødninger etter vaksinering

Det var torsdag at norske helsemyndigheter satt all bruk av AstraZeneca-vaksinen på pause etter at flere personer har fått blodpropp etter vaksinering.

Legemiddelverket og FHI har fått melding om ett dødsfall etter vaksinering med Astra Zeneca-vaksinen i Innlandet. Det er ikke konkludert med at det er en sammenheng mellom vaksinen og det uventede dødsfallet. FHI og Legemiddelverket undersøker fremdeles dødsfallet.

FHI og Legemiddelverket hadde en kort pressekonferanse om situasjonen lørdag ettermiddag. De opplyste at det har kommet flere meldinger fra yngre pasienter som har fått hudblødninger etter koronavaksinen:

– Det kan være et alvorlig tegn på nedsatt antall blodplater. Personer under 50 år som er vaksinert med AstraZeneca-vaksinen i løpet av de siste 14 dagene som opplever økt sykdomsfølelser eller flere større eller mindre blodflekker om å oppsøke lege eller legevakt, opplyste Sigurd Hortemo, overlege i Legemiddelverket, på pressekonferansen.

Legemiddelverket opplyste at de tre tilfellene av blodpropp eller hjerneblødning som er oppdaget lørdag undersøkes grundig.

– Det skjer i tett samarbeid med Oslo universitetssykehus, og vi ber helsepersonell være oppmerksomme på symptomer etter vaksinering, sier Hortemo.

– Meget syke

Overlege Pål Andre Holme sier til NRK at de tre pasientene som er innlagt ved OUS er alt fra «meget, meget syke til mindre syke».

– Jeg kan ikke kommentere hva det innebærer nå, sier han.

– Vi tar imot alle henvendelser med denne type sykdomshistorie, altså pasienter som settes i sammenheng med tidligere vaksinasjonsbilde, legger han til.

Også Steinar Madsen, direktør i Legemiddelverket, forteller til kanalen at de innlagte pasientene er veldig syke.

– Jeg kan ikke si noe mer om det.

Han kan av personvernhensyn ikke kan uttale seg om hvor helsearbeiderne er ansatt.

Madsen understreker at dette er en veldig sjelden situasjon:

– Noen har fått indre blødninger og noen har fått blodpropp. Vi fikk melding om disse tre tilfellene i dag, sier han.

– Det er 120.000 som er vaksinert med denne vaksinen, og vi har bare noen få slike tilfeller. Det er sjeldent, men vi tar det meget alvorlig, sier Madsen.