– Der satt den nesten, sier Johannes Aarstein til kompisen Jonas Bryde.

22-åringen er på plass i den flunkende nye skateparken på Jordal. Selv om parken først offisielt åpnes lørdag, er det allerede full aktivitet.

– Jeg har bodd noen år i USA og vært i parker der også. Denne parken hadde passet hvor som helst der borte. Det er skikkelig proft, sier Aarstein til Avisa Oslo.

– Dette er perfekt. Her har man noe for alle, fortsetter han.

Fyll, kriminalitet og slåssing

Det er to år siden kommunen gikk med på å investere i en ny skatepark. Da hadde det tidligere treanlegget råtnet og forfalt i en årrekke.

Det var ikke uvanlig med narkotikasalg på området. Under rampene fant folk husly – og det fløt over av søppel og urin.

– Dette var egentlig et attraktiv område for barn og unge å være på, men det var veldig belastet. Det var kjøp og salg av rus og mye som ikke var positivt med miljøet, mimrer Ellen Vik Ossiannilsson, lederen i Frigo.

Frigo er et kommunalt drevet friluftssenter i Gamle Oslo. De har siden 1995 jobbet med å holde bydelens barn og ungdom i aktivitet.

I 2013 startet de prosjektet «Frigo ruller på Jordal». De ville bekjempe den negative aktiviteten. Ansatte begynte å være til stede på området – og barna fikk tilbud om å låne utstyr gratis.

– Det har vært veldig mye uhyggelig stemning. Det er faktisk først de to siste årene at det har blitt bedre. Det har vært alt du kan tenkte deg. Det har vært fylla, kriminalitet, slåssing, sier Rune Hagen, miljøterapeut i Frigo.

– Magisk

Nå kan Hagen glede seg over at den nye parken står klar.

– Det er helt magisk å se det ferdige produktet, forteller han.

Det er også en gledens dag for Joakim Wang i RulleJordal Rulleklubb. Han har vært en av de viktigste brikkene for at parken kom på plass.

Han husker godt den første rampen som ble bygget i 1999. Noen år senere var en bowl og en ny ramp på plass. I 2013 ble den ytterligere bygget på, men det var ingen tvil om at parken hadde sett sine beste dager.

– Fra 2013 har vi drevet desperat vedlikehold av parken. Den ble så sliten og måtte egentlig bare pensjoneres, sier Wang.

I en periode fryktet man for prosjektet. Det lå også an til utsettelser – helt til miljøet klarte å overbevise byrådet.

– Dette blir et samlingspunkt for flere idretter og aktiviteter. Det blir selvfølgelig et utrolig fint sted for alle som bor i nærmiljøet, men hele Oslo vil også komme hit, sier han.

– Det fine med skating er at de unge kan stå med de største norske profilene. Det hadde ikke skjedd at en gutt plutselig fikk spille med Haaland på fotballbanen. Det skaper en helt unik læringsarena, fortsetter Wang.

Kostet 44 mill.

Skateparken, som har et areal på 2200 kvadratmeter, er rigget for å kunne arrangere internasjonale konkurranser. Det gjør den til Norges tredje største skatepark.

Den dypeste bowlen har et drop på hele 3,4 meter. I tillegg består parken av ulike skateelementer for ulike ferdighetsnivåer.

– Endelig får skaterne drømmeparken de har ønska seg. Dette er et stort løft for Jordal, og for Gamle Oslo som den kuleste bydelen. Det er viktig at byen også har bra steder å drive med uorganisert aktivitet som skating, sier leder i bydelsutvalget Emil Snorre Alnæs (MDG), som har involvert i prosjektet.

Totalt skal anlegget har kostet rundt 44 millioner kroner.

LES OGSÅ: