Da byrådet la frem tilleggsinnstillingen til Oslo-budsjettet for 2023 torsdag i forrige uke kom det frem at de foreslår at kommunen kjøper Sukkerbiten, og at området på sikt omreguleres til friområde.

I et intervju med Avisa Oslo mandag setter oppvekstbyråd Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) trolig den siste spikeren i kista for byggingen av Fotografihuset på tomta – dersom forslaget til byrådet får flertall når det behandles i bystyret i desember.

– Det blir ikke fotomuseum. Vannet skal være tilgjengelig for folk, sier Eidsvoll (SV).

Styreleder i Fotografihuset, Leif Holst Jensen, forteller til Avisa Oslo at han har blitt klar over forslaget bare et kvarter før avisa ringer han. For dem betyr dette trolig en endelig avgjørelse om at det ikke bygges et eget fotografihus på Sukkerbiten, men Jensen er likevel lettet.

– Jeg må si jeg er glad for at det endelig har kommet en avklaring, for det har vært en del av utfordringen vår de siste årene, sier han.


Fotografi til folket

Fotografihuset er organisert som et aksjeselskap, der de to organisasjonene Foto-Norge og Stiftelsen Se eier halvparten hver. Stiftelsen Se ble etablert i 2005 for å realisere visjonen om et nasjonalt fotografihus i Oslo. Formålet var å bringe «fotografi til folket – folk til fotografiet».

Inspirasjonen til huset er blant annet hentet fra Fotografiska i Stockholm, som har flere hundre tusen besøkende hvert år. Oslo kommune fattet i 2015 et enstemmig vedtak om etablering av Fotografihuset i Oslo.

Det store målet har vært å realisere drømmen om et hus for foto på nettopp Sukkerbiten. Det ble utlyst en arkitektkonkurranse, og i 2019 ble det klart at Atelier Oslo, i samarbeid med Lund Hagem Arkitekter og Bollinger Grohmann Ingeniører, var vinnere av konkurransen med prosjektet «Trelett».

Planen var at byggingen skulle starte i 2023, men slik blir det altså ikke.

Sukkerbiten i Oslo:

Utstillinger i det fri

I dag er Fotografihuset en utstillings- og formidlingsarena for fotokunst og fotokultur. Hovedaktiviteten har de siste to årene vært utstillingsaktivitet som har vært åpen 24 timer i døgnet, sju dager i uka, på nettopp Sukkerbiten.

Utstillingene håper de å kunne fortsette med ut 2023. Og de har klare ønsker om hva de vil skal skje etter det:

– Vi har lagt vår elsk på den planlagte paviljongen ved Operastranda, og håper vi kan få etablere oss der når det står klart. Vi har ventet på en avklaring, og om det ikke blir noe hus på Sukkerbiten er det en perfekt plassering, sier Jensen.

Vil til nabotomta

Paviljongen han snakker om er et av de to byggene Hav Eiendom AS planlegger i bakkant av Operastranda. Der skal kommunen få etablert et servicebygg med toaletter, og det skal etableres et mindre kulturbygg med servering. Bygningene, som tegner av Atelier Oslo, skulle etter planen stått klare til sommeren 2022, men er forsinket.

Styrelederen legger til at organisasjonen de siste årene har jobbet for å rekalibrere ambisjonene om et hus på Sukkerbiten, og at de nå er villig til å se noen hundre meter mot Operaen.

– Dette er veldig aktuelt for oss, sier Jensen.

– Dersom kommunen vil omregulere Sukkerbiten til friområde, tenker jeg at det helt sikkert er fornuftig og god bruk av området, men samtidig håper jeg ikke det politiske engasjementet kommunen har vist for Fotografihuset blir borte. Det må tvert imot bli tydeligere, avslutter han.