Det startet med en diskusjon rundt middagsbordet om den grusomme drapssaken mot Oslo-jenta Rahavy Varatharajan (30). Jeg skrev deretter en kommentar om diskusjonen mellom meg, kona og våre tre døtre.

Knytter neven rundt nøkkelknippet

Samtalen dreide over på det generelle kjønnsperspektivet, at det dessverre er gode grunner til at kvinner og jenter har grunn til å frykte menn. Jeg fortalte hvordan kona snakket mens jeg lyttet og våre tre jenter satt og nikket.

Hun snakket om hvordan det er å lytte etter skritt hver gang du går inn i et tilsynelatende tomt parkeringshus, eller opplever at noen går bak deg på vei hjem fra byen. Pulsen som stiger idet du går av bussen på kveldstid og må velge om du skal ta den raskeste veien hjem – en uopplyst gangvei – eller omveien langs den trafikkerte veien.

Som kvinne lærer du tidlig å tenke noen steg fram, se en fluktrute, knytte neven rundt nøkkelknippet i lomma. Tanker jeg som mann aldri har tenkt.

Mer utsatt enn menn

Tidligere i dag ble Politiets innbyggerundersøkelse for 2023 offentliggjort. Den bekrefter dessverre at kona hadde rett da vi snakket om vold mot kvinner.

Det er faktisk sånn at kvinner føler seg langt mer utsatt enn menn, og de gjør det med god grunn.

Den som skulle være i tvil om det, kan umulig ha lest nyhetene i det nye året. Volds- og drapsbølgen mot kvinner med mannlig gjerningsperson, er dessverre blitt verre uke for uke etter hvert som ukene har gått inn i 2024.

Likevel ble jeg etter forrige kommentar kontaktet av enkelte menn som var uenige i premisset.

Mens kvinner nikket gjenkjennende til beskrivelsen av nøkkelknippet i lomma, var det noen få nokså sinte menn som følte for å påpeke at det er flere menn som rammes av vold enn kvinner.

Isolert sett er det riktig at flere menn rammes av vold, men det er stort sett også menn som er gjerningspersoner. De sinte mennene så ut til å glemme, eller ville kanskje ikke akseptere, at kvinner generelt er fysisk underlegne sine potensielle overfallsmenn og derfor har større grunn til å føle seg utsatt. Sånn er det ikke for menn generelt.

At kvinner opplever at de har ekstra grunn til å se seg over skulderen og være på vakt, bekreftes altså i innbyggerundersøkelsen. Videre er det vel neppe noen overraskelse at undersøkelsen viser at folk føler seg litt mindre trygge i landets eneste storby enn i resten av landet.

Større tillit til politiet i Oslo

For Oslos del er nok det mest gledelige i undersøkelsen at den viser at tilliten til politiet er større i hovedstaden enn i resten av landet. Hele 77 prosent svarer at de har tillit til den jobben oslopolitiet gjør. Det handler trolig om at vi både ser mer politifolk og har mer bruk for hjelp fra politiet enn mindre steder.

Men vi føler oss altså ikke like trygge.

Mens det nasjonale gjennomsnittet viser at 24 prosent føler seg svært trygge når de ferdes alene på kveldstid i sentrum av sin kommune, er avviket mellom Oslo og andre steder ganske stort.

I Oslo er det bare 16 prosent som føler seg svært trygge alene på kveldstid.

Tilsvarende tall for Finnmark er 43 prosent.

Bare én av ti Oslo-kvinner føler seg trygge

Ser vi på tallene for dem som svarer at de føler seg utrygge, blir forskjellene veldig tydelige mellom Oslo og det fylket der flest rapporterer at de føler seg trygge.

15 prosent i Oslo svarer at de føler seg ganske utrygge og fem prosent sier at de føler seg svært utrygge.

Samlet er altså 20 prosent utrygge når de ferdes i sentrum av Oslo på kveldstid.

I Finnmark er det bare fire prosent som svarer det samme.

I tillegg er det altså store kjønnsmessige forskjeller i det folk svarer.

På nasjonalt nivå sier 32 prosent av menn og 15 prosent av kvinner at de føler seg svært trygge når de ferdes i sentrum av sin kommune på kveldstid.

Når jeg regner det om til Oslo-tall, viser det at bare én av ti Oslo-kvinner føler seg svært trygg i sentrum på kveldstid. Hvis jeg skal tolke den overveldende responsen fra kvinner etter forrige kommentar, er det fristende å slå fast at veldig mange av de andre kvinnene kniper rundt nøkkelknippet og ser seg nervøst over skulderen.

Følelsene til Oslo-kvinnene er reelle og det er dokumentert at mange har det sånn. Det må sinte menn godta og gjøre noe med ved å bidra til et tryggere samfunn for kvinner.

Les også

Som kvinne lærer du tidlig å tenke noen steg fram, se en fluktrute og knytte neven rundt nøkkelknippet i lomma